Схващанията в областта на врата се предизвикват от различни причини. Някои от тях са временни и се отстраняват посредством физиотерапия или упражнения. Други са по-продължителни и се лекуват с медикаменти, а в крайни случаи и оперативно. За щастие вторите се случват по-рядко. Ето някои от основните причини, които водят до схващане на врата.

Неудобна стойка

Тази причина се среща най-често при хора, които работят пред компютър или практикуват професия, изискваща задържане на главата в едно положение за дълго време. Оптималното разстояние между очите и монитора, пред който стоим, трябва да е не по-малко от 50 см. Ако се взираме в екрана от по-малко разстояние поради недовиждане или други проблеми, можем неусетно да натоварим мускулите на врата. При задържане на тази поза по-дълго време, е възможно да се получи схващане на врата. Практически то отразява тежка мускулна треска. За преодоляването й е достатъчно да се раздвижваме на всеки петнадесет до тридесет минути, както и да масажираме врата. При по-тежки случаи е добре да се приемат и противовъзпалителни медикаменти.

Настинка

Един от основните признаци на простудата е болката в мускулите по цялото тяло, но най-вече в шията и гръдния пояс. Вратът се схваща поради ограничаване движенията в шийните, мускулни групи, в които е налице възпаление. По тази причина се приемат противовъзпалителни медикаменти. Освен хапчета полезни при раздвижването на схванатия врат са и масажите. Те трябва да се правят с повишено внимание, защото по-грубата намеса може да доведе до пукване на прешлените при по-възрастни или до нараняване на нервните окончания при деца. Обикновено схващането на врата се съпровожда от температура, главоболие, гадене и други симптоми на грипа.

Ошипявания

Проблеми с костно-ставния апарат на шията са честа причина за схващане на врата. С напредване на възрастта прешлените се износват, по тях се образуват т.нар. шипове. Те пречат на свободното движение на шията. Притискат нервите, увреждат мускулите, причиняват значителна болка. В зависимост от големината на шиповете болката може да бъде само при движение или и спонтанно, при покой. Лечението е оперативно или медикаментозно. Решението се взема от неврохирург или ортопед.

Травми в шията и раменния пояс

Проблеми с прешлените могат да настъпят на всяка възраст. След прекарани травми и неправилно зарастване на костите е възможно да възникнат болки в шията, схващания на врата. Обикновено първоначално те са ограничени в едната страна. Появяват се само при движение. С течение на времето обаче е възможно да обхванат и другата страна, а болката да се усили. Необходимо е да се направят рентгенова снимка и преглед при ортопед, травматолог или невролог.

Анатомични особености

В редки случаи схващането на врата, съпроводено с изтръпване и болки в едната страна се предизвиква от допълнително ребро или други анатомични особености. Лечението е оперативно. Диагностицира се в по-млада възраст, през пубертета.

Болки във врата

Болката би могла да е с произход от мускулите, ставите и прешлените на шията. А може и да се предава там от други области на тялото - главата, сърцето и др. Изкривяването на врата, т.нар. тортиколис, се среща при новородени поради травма по време на раждането и прекъсване на двигателните нерви за шийните мускули от едната страна. Тъй като те винаги действат съвместно, съкращаването им едностранно би довело до изпъването им от другата страна. Подобна травма се получава и при разкъсвания на брахиалния плексус при възрастни. Главата е извърната на една страна поради нарушение на двигателния нерв на мускулите на шията. Състоянието е временно, подлежи на възстановяване.

Схващания, предизвикани от медикаменти

Схващането може да се получи и в рамките на страничен, нежелан ефект от някои медикаменти. Такива лекарства са например типичните невролептици, в по-редки случаи и някои по-нови антипсихотици. Тези препарати се използват при лечение на шизофрения, биполярно афективно разстройство, някои състояния при деменция. Клинично схващането се проявява като преходно, болезнено изкривяване на шията. Неврологичният термин е остра дискинезия, дистония. Обикновено се получава в началото на лечението особено ако пациентът не е приемал друг път такъв тип медикаменти или ако стартиращата доза е твърде висока. Възможно е да възникне и след продължително лечение. Тогава изкривяването и схващането се наричат късни дистонии. Състоянията се преодоляват със специални коригиращи лекарства, включително и с успокоителни.