В лявото подребрие се намират панкреасът, слезката, а понякога може да бъде напипан и левият бъбрек. Болки в тази област могат да се дължат на проблем в тези органи, а и поради отразяване на болковата чувствителност от други места, включително сърцето. Ето някои от най-честите причини:

Панкреатит

Този орган се разполага зад перитонеума. Има глава, която е в контакт с дванадесетопръстника и стомаха. Има тяло, което минава напречно през корема. Има и опашка, която стига до слезката. Съдържа екзокринни и ендокринни клетки. Първите секретират храносмилателни ензими, отговорни за обработката на мазнините, въглехидратите и белтъчините. Вторите отделят глюкагон и инсулин. При увреждането им настъпва диабет.

Панкреасът има каналчеста структура. Синтезираните от екзокринните клетки ензими се отделят по нея и влизат в червата. Ендокринната функция на жлезата е да отделя хормони направо в кръвта.

Панкреатитът може да бъде остър, хроничен.Може да има и абсцеси по жлезата.

Остър панкреатит

Предизвиква се от злоупотреба с алкохол, заболявания на жлъчния сак, жлъчни камъни, операции на жлъчката; медикаменти като естрогени, кортикостероиди, тиазидни диуретици, азатиоприн; травми; вирусни инфекции; също така не трябва да се изключват абнормни структури на панкреаса; генетични фактори; високи нива на триглицеридите в кръвта.

Конкретният отключващ фактор за възникването на възпалението не е изяснен докрай. Важното е, че под негово влияние настъпва верига от неблагоприятни за организма събития. Множество ензими, които би трябвало да стигнат до червата, се изливат в неговите собствени тъкани, като ги разрушават. Панкреасът се самосмила, подува се. Поради разграждането на стената на кръвоносните съдове се предизвиква и сериозен кръвоизлив.

Заболяването е по-често при мъже. Симптомите включват тежка, коремна болка - най-вече в горната част на корема и предимно вляво. Тя се влошава при лежане по гръб, може да се разпространи към гърба или под лявата плешка, усилва се при консумация на мазнини или алкохол. Други признаци са тревожност, фебрилитет, леко пожълтяване, гадене, повръщане, хълцане, подут корем и др. При прегледа се установява повишено ниво на ензимите липаза и амилаза.

Хроничен панкреатит

Той се получава при хронично блокиране на панкреасния канал, травми, хиперлипидемия, хиперпаратироидизъм. Симптомите са коремна болка в лявото подребрие и горния ляв квадрант. Тя може да трае с часове, дори дни, като в крайна сметка стане хронична. Може да се излъчва към гърба. Налице са проблеми с храносмилането, влошаване на симптоматиката при консумация на мазна храна.

Преяждането може да отключи сериозно обостряне на панкреатита. Обективира се загуба на тегло, промени в изпражненията и др. Лечението на панкреатита се състои в контролиране на страничните му ефекти - добавяне на ензими, хормони и опит да се нормализира цялостното функциониране на организма. Усложнения от панкреатита са асцит - събиране на течности в коремната кухина; запушване на тънките черва или жлъчните канали; поява на тромби във вените на слезката; образуване на кисти в панкреаса, пълни с течност, която може да се инфектира периодично; диабет и невъзможност за усвояване на мазнини от храната. Последното от своя страна може да доведе до сериозни проблеми, нарушения в зрението поради недоимък на витамин А, проблеми с растежа и костите поради нарушения на обмяната на витамин D, нарастване на липидите в кръвта, което от своя страна води до увеличаване опасността от повторно възпаление и обостряне на панкреатита. Така се оформя порочен кръг. За да се излезне от него, е необходимо постоянно, упорито и методично лечение от страна на гастроентеролозите.

Рак на панкреаса

Една от най-болезнените форми на рак е на панкреаса. При него може да са налице всички изброени симптоми, а също и тежка жълтеница поради механично запушване на жлъчните канали. Лечението е трудно.

Проблеми с далака

Те могат да възникнат при някои болести на кръвта, например при сърповидноклетъчната анемия е възможно далакът да се самоунищожи. Други състояния произтичат от тежки инфекции на цялото тяло. Тъй като именно в слезката става разграждането на редица клетки от кръвната система, тя може да се претовари при системни болести. Тогава се подува и притиска лявото подребрие. В редки случаи може и да се разкъса капсулата й и настъпва масивен кръвоизлив. Ако кръвозагубата е голяма и внезапна, има опасност за живота. Слезката се подува и при някои хематологични заболявания.