По лицевата част на главата, в костите са разположени четири типа кухини, по-известни като синуси. Максиларните синуси са разположени по горната част на челюстите и участват в оформянето на скулите. Фронталните синуси се разполагат в двете страни на челото, зад и над очните ябълки. Етмоидалните и сфеноидалният синуси са зад носа и очите. Те могат да се засегнат от различни заболявания, най-често вирусни. При възпаление стават твърде болезнени, защото се увеличава вътрешното налягане в тях. Често болката се пренася по нервен път и до съседни анатомични структури. Така може да се стигне до тежко главоболие, висока температура, шок. Ето някои от най-важните причини за синузит:

Инфекции на горните дихателни пътища

Те се предизвикват от вируси, при общи настинки. В много случаи обаче върху увредените от вирусите тъкани се настаняват и различни бактерии. Всички тези възпаления водят до остър синузит. Лечението преминава задължително през оздравяването на бронхите и трахеята. Специално за синусите се прилагат антибиотици в зависимост от инфекциозния причинител. Те могат да се въвеждат в организма през устата, по вените или като капки за нос. Важно е да се провеждат и физиотерапевтични инхалации, които да дезинфекцират синусите. При неправилно проведена терапия е възможно синузитът да хронифицира.

Хроничен синузит

Той представлява широк спектър от заболявания. Освен хроничното възпаление сред тях се включват и алергии, външни причини като замърсявания на средата, нарушения в кръвоснабдяването, анатомични аномалии - тесни синусови канали и др. Основните симптоми, които съпътстват болките в челото и скулите, са: запушване на носа, болка по лицето, главоболие, фебрилитет, общо неразположение, храчки, гноетечение от устата и носа, световъртеж и др. Трайни усложнения на този тип проблеми са загубата на обоняние, тежки възпаления на зъбите и меките тъкани на лицето. Най-опасните са генерализиране на инфекцията със засягане на целия организъм, сепсис и менингит.

Зъбни проблеми

Поддържането на зъбния статус е изключително важно. Занемаряването на зъбите особено на горния ред може да предизвика сериозни проблеми. Евентуална гангрена може да доведе до пробив в максиларния синус с последващ остър гноен синузит. А оттам практически става възможно разпространението на гнойта в кръвта и цялото тяло.

Разлика между мигрената и синузита

Болката при синузит се локализира над съответната кухина. Усилва се при почукване или дори допир до скулите, челото или около носа. Съчетава се с подуване на лицето, хрема, понякога и възпаления на гърлото. Мигрената се развива по съвършено различен механизъм. Засяга само едната страна на лицето, съпътства се с дразнене от светлината, силни звуци, повръщане и следната триада: 1) предшестващи пристъпа, зрителни или двигателни симптоми, 2) едностранно, пулсиращо главоболие, 3) гадене.

Козметични манипулации

Особено внимателни трябва да бъдем при третирането на гнойни пъпки по лицето. Нещо наглед безобидно може да се превърне в животозастрашаваща ситуация, ако случайно гнойта навлезе в по-дълбоките тъкани или се разпространи по кръвен път.