Всички видове главоболие могат да протичат на тласъци. Все пак пулсирането е запазена марка най-вече за мигренозния пристъп. Освен него има още няколко критерия, които трябва да бъдат установени, за да се постави диагнозата мигрена. Пристъпите трябва да са поне пет един след друг, да продължават от 4 до 72 часа, да засягат предимно едната страна на главата, да протичат с умерена или интензивна болка, да се влошават или удължават от физическа активност, силна светлина и звуци. Типичният пристъп протича в четири фази: продромална фаза, която предхожда главоболието с часове или дни и се състои в емоционална нестабилност, смяна на депресия с еуфория, умора, запек, разстройство и др.; фаза на аура, която предхожда непосредствено главоболието. При нея засегнатият има странни усещания, нарушения в зрението, чувствителността на крайниците, тръпнене, световъртеж и др. Най-тежката фаза е самото главоболие. Накрая идва и изходната фаза, която се изживява като "махмурлук". До 25% от всички хора могат да развият в определена част от живота си подобни пристъпи. Има различни теории за появата на мигрената. Това, което ги обединява, е съчетаното влияние на съдови и нервни фактори. Ето най-честите причини за поява на мигренозни пристъпи:

Силни стимули за сетивата

Ярки светлини, силни шумове, някои миризми, включително парфюми, могат да отключат, да удължат и влошат протичането на мигренозния пристъп. Хората с мигрена са наясно с това и обикновено при смяна на сезоните, както и през по-голямата част от лятото гледат да остават на сянка, да спуснат пердетата и да стоят максимално дълго на хлад и слабо осветление. Това често влиза в противоречие с желанията на останалите, така че страдащите от мигрена могат лесно да влизат в битови конфликти относно такива наглед дребни за околните, но важни за тях неща. Необходимо е да се проявява повече разбиране към тях.

Телесен и емоционален стрес

Стресът е сочен като виновник за огромно количество заболявания и патологични състояния. При мигренозния пристъп е установена най-пряката причинно-следствена връзка с него. Хората, които изпитват често подобно пулсиращо главоболие, са лабилни, на моменти са склонни да избухват, създават впечатление на капризни. А това допринася още повече за стресирането им. Така се оформя порочен кръг. Освен емоционалната подкрепа от околните за преодоляването на този предизвикващ фактор е необходимо и медикаментозно лечение - триптани, нестероидни, противовъзпалителни медикаменти - напроксен, парацетамол; бета-блокери, антиконвулсанти, хапчета против повръщане, против болка и др.

Нарушения на съня

Недоспиването само по себе си може да предизвика мигренозен пристъп на пулсираща болка. Това важи особено когато се изразява в стоене до малките сутрешни часове в стресова обстановка. По същия механизъм добрият, пълноценен сън през нощта може да излекува пристъпа и главоболието. Може да се ползват сънотворни за ускоряване на заспиването, но в никакъв случай не трябва да се злоупотребява с тях.

Диети и някои видове храни

Храни, които съдържат тирамин и създават риск от хипертонични, серотонинови кризи, могат да предизвикат пристъп у страдащите от мигрена. Такива храни са френските сирена, пушена риба, черен дроб, смокини, бекон, кренвирши, колбаси, шоколад, ядки, фъстъчено масло, авокадо, банани, лук, млечни продукти, туршии. Трябва да се внимава и с червеното вино. Алкохолът по принцип има мигренозно действие. Не по-малко опасно е и понижаване количеството на храната изобщо, т.е. недохранването.

Промени в менструалния цикъл

Нередовният цикъл, провокиран от инфекциозни заболявания или поради неправилна употреба на контрацептиви, може да се отрази зле на главата. Мигренозни пристъпи могат да се появят по всяко време на цикъла, да зачестят или да станат по-редки около менопаузата. Добре е да се правят консултации с гинеколог, ендокринолог или невролог за уточняване на правилното, комплексно лечение на мигрената в изброените ситуации.

Внезапни промени на времето

Не бива да се подценяват и някои резки промени в метеорологичните условия. Преминаването от топло към студено, от понижена към повишена влажност носи със себе си рискове за мигренозен пристъп при всички, които страдат от това заболяване.