Главоболието е един от най-често срещаните симптоми при хората изобщо. В зависимост от мястото, вида и продължителността на болката, както и от причината за появата й се различават 5 вида главоболие: съдово, мускулно, цервикално, тракционно и възпалително. Има безброй причини за неговата поява.

В някои случаи първичният проблем е в самата глава - нарушения на кръвообращението в мозъка, натрупване на токсични вещества в нервните клетки и др. В други случаи главоболието е отражение на заболявания в цялото тяло - хипертония, системни инфекции, възпаления на кръвоносните съдове, автоимунни болести, заболявания на кръвта, бъбречна или чернодробна недостатъчност и пр.

Понякога болката е по-драматична и страшна от диагнозата, на която се дължи. Друг път е обратното. Затова си струва да можем да се ориентираме във видовете главоболие. Симптомите могат да преливат един в друг и трудно да се разграничават, затова е добре да сме запознати с всички тях.

Кога да се страхувате?

Инсултът (мозъчният инфаркт) се дължи на запушване на кръвоносен съд или кръвоизлив в мозъка и рядко протича с главоболие. Винаги обаче има и някаква неврологична симптоматика. Това означава поне едно от изброените: невъзможност за движение или загуба на чувствителност на един, два или четири крайника; загуба на способност за говор или разбиране на речта; обърканост.