Подвит нокът на палец на стъпалото можуе да е много болезнен.

Причини. Тесни, къси или пък много широки обувки, дълбоко и неправилно изрязване на ноктите. В началото се усеща лека болка и се забелязва малка червенина във вътрешния край на големия пръст. Постепенно меките части на пръста отичат, закриват ъгъла на нокътя, има горещина и болка, особено при ходене. Възпалената тъкан отделя и гной, която често издава неприятен дъх.

Понякога се възпалява цялото легло на нокътя, възпаляват се и лимфните съдове на целия крак. При подвиването болката бива понякога силна, щото болният, освен че не може да ходи, но усеща болка при допиране на пръста с чорапа.

Предпазване. Навременно и правилно изрязване на нокътя, да се употребяват удобни обувки с широки върхове.

Лечение. Ако нокътят е малко подвит, достатъчно е болният да обуе по-широки обувки и да не изрязва на дъга ноктите си, особено ъглите им.

Ако нокътят е повече подвит, изисква се болният да не ходи, а да си направи гореща баня на стъпалото (45 С за 20-30 минути), за да се размекнат ноктите, и после да изреже тази част от нокътя. Или сутрин и вечер да се изправя подвитата част на нокътя, като се поставя между месото и нокътя едно късче марля, намазана с боров вазелин. Ако има възпаление, да се слагат студени (20 С) компреси.

При хронично и гнойно възпаление на врасналия в месото нокът много помага стипцата, която се употребява по два начина: 1) стрива се на прах и се посипва раната; 2) прави се стипцова вода (1/2 ч.л. стипца на 250 г преварена вода. и се употребява за измиване на раната, която се налага с местни компресчета, натопени в същата вода. В по-тежки случаи да се приложи лечението, дадено за възпаление на венеца на нокътя.