Изтръпване на пръстите на ръцете и краката е широко застъпено състояние.

Причини. Някои заболявания на нервната система, артериосклероза, захарна болест и др. Обикновено сутрин при ставане и вечер на лягане болният чувства, че ръцете му са изтръпнали и изстинали, и неволно започва да ги разтрива. Понякога има същото чувство и през нощта, когато спи на болната си ръка.

Лечението е според причината, която го предизвиква. Ако не е известна, тогава лечението е общо за засилване на организма.

Всекидневно сутрин се прави сух четков масаж на цялото тяло за 5 минути, последван от фрикция на гръбнака и гърба с хладка (25 С) отварка от смрадлика (4 с.л. в 1 л вода се варят 5 минути) или с вода.

На обед преди ядене лятно време се прави слънчева баня със зелени листа на гърба, последвана от поливане с хладка слънчева вода или от речна (морска) баня за 5-10 минути.

Една-две вечери поред се прави топла клизма (38 С) най-добре с чай от лайка, а след това само при запек клизма с 500 мл топла вода, последвана от разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 1-2 пъти.

Горната част на гръбнака (от врата до плешката) се налага с торбичка от тензух, широка 10 см, напълнена първата вечер с топла лапа от пресен селски хлебен квас (забъркан 4 часа по-рано), засилен с 4 с.л. листа от магданоз, попарени, изстискани и нарязани на ситно, и 1 ч.л. нишадър (от аптеката), а втората вечер - с топла лапа от 8 с.л. прясно смлян синап (от аптеката), 8 с.л. готварска сол, 4 с.л. житни трици или царевично брашно (но не и обикновено брашно), добре разбъркани и поръсени с топъл оцет, колкото поеме, за да стане гъста лапа.

Едновременно се поставя компрес на корема от 4 хасени парчета, натопени в хладка отварка от орехови листа (4 листа в 600 мл вода се варят 10 минути), отгоре се слага вълнен пояс, а на главата "шапка" от пресен зелев лист, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, отгоре се слага друга шапка според сезона; държат се до сутринта.