Народната медицина е съвкупност от устни сведения за начините и средствата за лечение, предавани от поколение на поколение. Тя представлява многогодишен лечителски опит, запазен в народната традиция. Отличава се със следните по-важни характерни белези и особености:

1. Нейните средства са насочени не само към лечение на болния орган, но целят и общоукрепващо въздействие върху целия организъм. Принцип на народната медицина е индивидуално да се лекува целият организъм, като се въздейства и върху симптомите на болестта.

2. Тя си служи най-често с комплекс от физиотерапевтични (с вода, въздух, слънце и движения), билколечебни (фитотерапевтични), диетолечебни и други средства, които не оказват неблагоприятно влияние върху организма.

3. Лечебните средства и методи на народната медицина не са скъпи - за провеждането им са достатъчни съвсем евтина материална част и скромна домашна обстановка.

Българската народна медицина се е създала през вековете въз основа на народния опит и в много от нейните методи се крият рационални зърна. От нея са взаимствани редица научни методи за диагностициране и особено голям брой средства за лечение и начини за предпазване от заболявания. Например билколечението (фитотерапията) е възникнало като много важен клон на народната медицина и е усъвършенствувано като наука.

Ръководните принципи на народната медицина могат да се формулират така:

1. Болните трябва да се лекуват предимно с естествени природни средства.

2. Едновременно с лечението трябва да се вземат мерки и за общо укрепване на организма чрез промени в режима на живот и хранене.

3. Лечението трябва да бъде строго индивидуализирано както по отношение на прилаганите лечебни средства, така и относно дозировката им.

4. Лечението трябва да бъде комплексно - да въздейства както върху болния орган, така и върху целия организъм.

5. При лечението по принцип не бива да се бърза (с изключение на особените и спешните случаи, за да се дава и на организма възможност да се бори с болестта.

6. Необходимо е у болните да се създава вяра в оздравяването чрез убеждаване, че болестта може да се превъзмогне чрез отстраняване на страха от нея и на психичното напрежение.

Тези принципи народната медицина осъществява посредством:

1. Многообразни природолечебни (физиотерапевтични) процедури: компреси, бани, обтривания, масажи, налагания с различни лапи, въздушни, слънчеви бани, движения и др.

2. Билколечение (фитотерапия).

3. Ликвидиране на психо-нервното напрежение, възникнало във връзка със заболяването, чрез словесно внушение.

Чрез природните лечебни средства се цели възстановяване здравето на болния по безопасен начин. Насоките на тяхното въздействие са: възстановяване на нарушената органна структура, на потиснатите и променени функции на боледуващия орган и включването им в сложната функционална взаимозависимост на организма като цяло. За постигане на тази цел природните средства трябва да се подбират индивидуално, да се прилагат правилно и дозирано, за да окажат целенасочен лечебен ефект: общоукрепващ, повишаващ защитните сили на организма, възстановяващ нервно-психичните процеси, противовъзпалителен, противомикробен, регулиращ отделителните функции на съответните органи и органни жлези и пр.

При лечението е необходимо да се обръща внимание и на психичното състояние на болния: вяра в оздравяването, волево съзнание, доверие и самодоверие, самовнушение, оптимизъм, които да се противопоставят на натрапчивите страхове и мисли при някои болести и пр. Въздействието върху тези прояви се постига по словесен път.

Природните лечебни средства, прилагани от народната медицина, са: слънчевата светлина, въздухът, водата, храната (предимно растителна с плодови и зеленчукови сокове), сънят, доброто настроение, радостта, смехът, телесните упражнения, различните видове масаж, диети - суровоядството, лечение с мляко, минерални води, електричество, чрез глад, билколечение и пр. Билколечението например е един от основните методи, използвани през вековете от нашата народна медицина.

Както се вижда, средствата на народната медицина са лесно достъпни и се намират в заобикалящата среда. При заболяване тези средства се използват, променени количествено и качествено, с различна сила и степен на влияние, индивидуално при всеки болен и в зависимост от мястото и характера на заболяването. И така народната медицина си служи предимно с природни лечебни средства.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Бебешката баня не е сложна както ученето а ядрена физика, но има няколко хитрини, с които ще улесните този процес. Подгответе всичко необходимо. Едва ли искате да се отдалечите от бебето си, докато го къпете, за да вземете сапун, душгел или някакъв лосион. Затова се уверете, че всичко, от което се нуждаете, се намира близо.

Вие сте заета майка, която е постоянно в движение. Затова е разбираемо, че искате бебето ви да е щастливо и в безопасност (в най-добрия вариант да спи), докато пътувате с него в колата. Добрата новина е, че това е възможно, при това с лекота, ако следвате съветите описани по-долу. Хванете пътя, когато детето ви е готово да заспи Имате ли бебе,

Младите родители, които имат дете за първи път, често изпадат в паника, защото не могат да си отговорят на някои прости въпроси. Ето 6 от тях и техните отговори. Кога бебетата започват да ходят? Повечето бебета няма да направят първите си стъпки, докато не навършат 14 месеца. В някои случаи изпреварват този период, а в други не.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ваксинирането може да предотврати 92 на сто от случаите на рак, дължащи се на човешки папиломавируси, оповестиха американските санитарни власти, цитирани от Франс прес и БТА. Бъдещето без рак, предизвикан от човешки папиломавируси, е в нашия обсег, но е нужно да се действа бързо, за да се увеличат ваксинациите

Европейският съюз продължава да е единен по отношение на Брекзит, заяви говорител на Европейската комисия в петък след материали в някои британски вестници, че премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън може да е убедил лидерите на Германия и Франция да променят позицията си, предава Ройтерс. „Позицията на Комисията що се касае до Брекзит е

На сайта на спецпрокуратурата са публикувани нови доказателства, установени от разследващите за обвинените в тероризъм след атаката срещу НАП хакер Кристиан Бойков и шефът му Иван Тодоров. Разследващите до момента съобщиха, че са налични данни за сериозни престъпления, включително опит за дестабилизация на държавата и правителството и всяване на