Без черния дроб е немислим животът. Главната негова задача е участието му в обмяната на веществата. Най-големият му враг е алкохолът. При сърдечни и редица други болести трябва да се вземат мерки да се усили дейността на черния дроб. За това са нужни пригодени гимнастически упражнения (навеждане, кръгообразно движение на кръста, изправяне), масажи на черния дроб, дълбоко дишане и издишване през носа, отводни бани (помагащи обезводняването - бел. ред.), парни бани, слънчеви бани и т.н. Редовното движение и въздушните бани усилват кръвообращението и предотвратяват кръвонатрупването във вътрешността на тялото.

Това е местно лечение, то трябва да се допълни с природосъобразен живот и храна с повече плодове, особено ябълки, череши и ягоди, зеленчуци и салати. Всички студени напитки, включително и водата, са вредни. Да се предпочитат топлите, но не и алкохолните.

Черният дроб е изложен на много заболявания. Правилното му функциониране е в тясна зависимост от стомаха и червата. Всичко онова, което е причина за лошо храносмилане, затруднява работата на черния дроб.