Болест се явява у хора с лабилна нервна система, наследствено предразположени и в младата възраст, когато неустойчивостта е твърде голяма. Повод за появата могат да бъдат различни болести, които изтощават организма, като тиф, ревматизъм, възпаление на белия дроб, раждане, помятане, психическо или физическо изтощение, отравяне и др.

В началото болният усеща от време на време скръб, има натрапчиви мисли, че е в опасност. С напредването на болестта постъпките стават все по-странни, а говорът - несвързан. Настроението бързо се сменя: ту плач, ту безпричинен смях.

Заболяването завършва с оздравяване в приблизително половината от случаите. В началото на болния е необходимо спокойствие - както физическо, тъй и душевно. Той трябва да се остави на легло и в пълно спокойствие. При висока температура да се поставят студени компреси на главата или пък "шапка" със сурови картофи, полети с оцет (киснат 20 мин и добре се изстискват). Когато болестта премине в унесено състояние, да не се слагат. В подробности начинът на лечението е същият, както при параноята.

При възстановяването е важно болният да не се изморява. До пълно оздравяване да не се извеждат на улицата, тъй като болестта може да се повтори.