Причини. Най-честа причина са болестите на мозъка (мозъчен тумор, удар), болести на костния канал, през който минава нервът, нараняване, възпаление на лицевия нерв, простуда (от силно течение), ревматизъм, гнойно възпаление на околоушните жлези и др.

Признаци. Страната, на която е парализиран нервът, е неподвижна, от което лицето стана несиметрично. Кожата на парализираната лицева половина е гладка, бръчките изчезват, окото е по-широко отворено и не се затваря напълно. Различието в двете страни на лицето изпъква особено силно, когато пострадалият се опитва да се засмее. Тогава засегнатата страна остава неподвижна и това прави особено впечатление на околните. Свиренето с уста е невъзможно. Говорът остава незасегнат. Болки почти няма. Когато парализата се дължи на мозъчно увреждане, тя се съчетава с парализа на едната половина на тялото.

Предсказание. Зависи от болестния процес, предизвикал парализата. Когато се дължи на възпаление на самия нерв, прогнозата е благоприятна. Обикновено трае 2-4 седмици, изчезва постепенно, като не остава никаква следа. Положението е сериозно, когато парализата се дължи на мозъчно заболяване.

Предпазване. Да се избягват причините, които предизвикват заболяването. Особено да се пази лицето от студено течение.

Лечение. Болнично. Народното лечение е общо и по начина, изложен за болестта, която го предизвиква. Ако не е известна, да се приложи следното.

I. Сутрин, обед и вечер 20 мин преди ядене болният да взема:

а) по 1 пълна суп. лъжица сироп от алое арборесценс (трионче): на 15-20 зелени листа с общо тегло 200 г се махат бодлите, смилат се на каша и се прибавят по 400 г чист мед и чисто червено вино. Сместа се вари във водна баня на тих огън 1 час, почива 24 часа и се прецежда, държи се на студено, за да не вкисне;

б) по 1 пълна суп. лъжица боров сироп: На тих огън се варят 20 мин в 2,5 л вода с 1-1,5 кг захар 100 малки зелени шишарки от бор и 25 г седефче (листа и цвят). Като изстине, се прецежда през тънка кърпа.

II. 20 мин след сиропа да се изпиват 75 г отварка от агримония, бял равнец, широколистен живовляк (листа(, жълт кантарион (листа и цвят), гръмотрън (корени), невен (листа и цвят), пача трева, росопас и цариче - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни суп. лъжици се запарват с 500 г вряща вода; на тих огън се вари 10 мин и изстинала се прецежда.

Диета. Същата както при Паркинсонова болест.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие запарка от шипки - 30 зърна се счукват в дървен хаван на кашица, изсипват се в 600 г вряща вода; като клокне 3 пъти, се снема от огъня. Изстинала се прецежда през тънка кърпа.

III. Два часа след ядене да взема по 1 суп. лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от сладки бадеми, счукани на каша, 2 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени на машинка за месо с корите, но без семките, по 12 г обикновена валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят (от аптеката) и 1 суп. лъжица канела на прах.

IV. 10 мин след сместа да се изпиват 75 г отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките на каша и вързани в марличка, и по 3 суп. лъжици корени от обикновена коприва и овес (зърна) - в 2 л вода се варят 20 мин; като изстине, се прецежда през тънка кърпа. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла вода, последвана от парна баня на главата с чай от лайка за 5-10 мин, сухо изтриване на лицето и редуваща баня на краката до под коленете (42 С за 30 сек, 20 С за 3 сек - 5 пъти), като се започва с топлата и се свършва с хладката вода. Следва разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 2-3 пъти и налагане с торбичка от тънко хасе, широка 10 см, напълнена с топъл пресен селски хлебен квас (забъркан гъсто преди 4 часа), засилен с 6 суп. лъжици листа от магданоз (попарени с вряла вода, за да омекнат, изстискани и ситно нарязани), и 15-20 сини сливи, смачкани без костилките. Едновременно се поставя компрес на корема от 3 бархетни парчета и цяла "шапка" на главата от тънко хасе (ушита така, че да покрива главата от веждите до раменете включително, за да се допре с торбичката на гръбнака(, напълнена със същия квас, засилен с 9-12 суп. лъжици сурови диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с толкова супени лъжичи млади и пресни корени от полски бъзак, счукани на каша), или пък със смес от 9 суп. лъжици суров кромид лук, на ситно настърган и засилен с 3 суп. лъжици готварска сол. Отгоре се слагат сухо хасено парче и вълнен пояс. На засегнатите по лицето места се поставят торбички от марля, напълнени с пресен селски хлебен квас, засилен за всяко място с 3-7 сини сливи, смачкани без костилките, а отгоре се слага малко памук и леко се бинтова; или пък една от лапите (по избор), дадени при невралгия на троичния нерв. Държат се цяла нощ или докато много досадят.

VI. Още с отварянето на очите се прави самовнушение по начина, изложен при невралгия,последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, сухо изтриване и лек масаж на засегнатите места с пръсти, натопени в чист маслинен зехтин, с продължителност 2-3 мин. Първият масаж да се покаже от специалист-масажист.

Неделя. Пълна почивка от всичко - пият се билките и се спазва диетата.

При менструация редуваща баня на краката не се прави.

Важни добавки. 1. След като болният почувства значително подобрение от лечението, може да премине и към вечерен масаж на прализираната страна. Той се прави преди вечеря по казания вече начин или пък с помощта на трите средни пръста, леко натопени в следната смес: 100 г чист маслинен зехтин, 20 г амоняк и по 10 г камфор и нишадър на прах (от аптеката). Масирането е бавно и нежно, с кръгообразни движения от долу на горе и обратно по цялата парализирана страна с продължителност 3-5 мин. 2. Гимнастиката на лицето може да започне една седмица след започването на масажите. Тя се прави сутрин преди закуска и преди обяд винаги помежду другите приложения. Техника: болният застава пред огледалото и се мъчи правилно да свири с уста, да се смее, да се мръщи или да прави други мимики по желание в продължение на около 5 мин. 3. При силни болки болното място да се налага с млечни компериси с извара. 4. Да се имат предвид и общите упътвания за нервните болести.