Причини. Най-честата причина е вирусната инфекция, особено при простуда. Заболяването може да се появи и при грип, коремен тиф, скарлатина. При възпаление на ухото, заушка и болни зъби, при нараняване също може възпалителният процес да засегне лицевия нерв.

Признаци. Характеризира се с болки в едната лицева половина, изтръпване, засилена слюнна секреция, сълзотечение, светобоязън.

Лечение. Общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 мин преди ядене болният да взема по 1 суп. лъжица сироп от борови връхчета. Приготвяне: 100 г борови връхчета в 2 л вода на тих огън се варят 30 мин, след това се добавят 500 г захар и 500 г чист пчелен мед и се варят още 10 мин; изстинала се прецежда.

II. 10 мин след сиропа да се изпиват отварка от богородиче и ранилист (листа и цвят) -по 100 г, лайка, мента пиперита, мащерка, страшниче и съсенка (листа и цвят) - по 50 г. От тази смес 2 пълни суп. лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Кисне захлупена цяла нощ и се прецежда.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие чай от бял и жълт равнец и лайка (цвят) - по 1 суп. лъжица от трите се запарва с 500 г вряща вода; кисне захлупено 1 час и се прецежда.

III. Два часа след ядене да се взема 1 ч. лъжичка смес от 500 г мед и 15 г рафинирана сяра (от аптеката).

IV. 10 мин след нея да се изпиват запарка от босилек (листа и цвят) 100 г, маточина 80 г, върбинка (листа и цвят), глог (плод и цвят), риган и хмел (шишарки) - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни суп. лъжици с прибавка по 1 ч. лъжичка дилянка (корени) и кори от портокал от вечер се запарват с 500 г вряща вода; кисне цяла нощ и се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла вода, последвана от разтривка на гръбнака с памуче, натопено в камфоров спирт, 1-2 пъти. След това при остра невралгия първата вечер се прави парна баня на главата с чай от лайка за 5-10 мин и изтриване до сухо, последвана от редуваща баня на краката до под коленете (42 С за 30 сек, 20 С за 3 сек - 5 пъти). На главата от веждите до тила се слага "шапка" с пресен селски хлебен квас (забъркан гъсто преди 4 часа), засилен с 9-12 суп. лъжици диви кестени, настъргани с корите. На болната буза се слага торбичка от тензух във вид на полумаска, за да я покрива до носа, края на устата и половината брада, напълнена със същия квас, засилен с топла лапа от ленено семе, сварено с мляко и поръсено с пудра захар. На носа се поставя питка от същия квас, засилен с 1 синя слива, смачкана без костилката, а отгоре вестник. На болното око се прави компрес с 1 ч. лъжичка несолена извара и се покрива с фланелени превръзки, а на корема - компрес с чай от лайка и отгоре вълнен пояс.

Втората вечер на главата се слага "шапка" от тензух, напълнена с 12 суп. лъжици прясно смлян синап, 12 суп. лъжици готварска сол, 6 суп. лъжици царевично брашно и топъл оцет, за да стане гъста каша. На лицето - същата топла лапа, наполовина от лапата за главата, на носа - питка с квас, на окото - извара и коремен компрес (вж. по-горе). Третата вечер се поставя "шапка", ушита на тегели на разстояние 1 см, напълнени със суха готварска сол, леко затоплена и напръскана с малко вода. На бузата - топла лапа от магданоз, леко запържен с малко олио и поръсен със синап на върха на ножа, на носа - питка от квас, на окото - същата извара и коремен компрес. Държат се цяла нощ.

При хроничната невралгия се прави парна баня, и то върху печена сол (на котлона - алуминиев съд, на дъното, на който се слага овлажнена морска сол. Съдът се покрива с марля, за да не позволява на печената сол да изскача от съда и да наранява лицето), с покрита глава, както при парна баня на главата. Продължителност - докато е приятна. След това главата се налага с цяла "шапка" с квас, засилен с 9-12 суп. лъжици диви кестени, настъргани с корите. На болната буза първата вечер се слага торбичка с топла лапа от прясно смлян синап 4 суп. лъжици, сол 4 суп. лъжици, царевично брашно 2 суп. лъжици и топъл оцет (колкото поеме), за да стане гъста каша. Втората вечер се налага с топла лапа от ситно смлян магданоз, леко запържен с олио и поръсен със счукан синап на върха на ножа.

Забележки. 1. Ако здравата страна е затвърдяла и пречи на нормалното изражение на лицето, да се налага с топла лапа от прясно зеле или праз лук, сварен с 5-7 сини сливи, и малко мляко. Държи се цяла нощ.

2. Щом лицето се нормализира, може да се правят и масажи от специалист масажист.

VI. Сутрин. Лицето се измива с хладка вода, изтрива се до сухо и се прави лек масаж на челото, веждите и носа по посока на ушите, на бузите във вид на кръгове, а на брадата наляво и надясно за 3-5 мин.

Неделя. Ако няма кризи, почивка от всичко. Иначе лечението продължава. При менструация редуваща баня на краката не се прави.