Причини. Най-честата причина е вирусната инфекция, особено при простуда. Заболяването може да се появи и при грип, коремен тиф, скарлатина. При възпаление на ухото, заушка и болни зъби, при нараняване също може възпалителният процес да засегне лицевия нерв.

Признаци. Характеризира се с болки в едната лицева половина, изтръпване, засилена слюнна секреция, сълзотечение, светобоязън.

Лечение. Общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 мин преди ядене болният да взема по 1 суп. лъжица сироп от борови връхчета. Приготвяне: 100 г борови връхчета в 2 л вода на тих огън се варят 30 мин, след това се добавят 500 г захар и 500 г чист пчелен мед и се варят още 10 мин; изстинала се прецежда.

II. 10 мин след сиропа да се изпиват отварка от богородиче и ранилист (листа и цвят) -по 100 г, лайка, мента пиперита, мащерка, страшниче и съсенка (листа и цвят) - по 50 г. От тази смес 2 пълни суп. лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Кисне захлупена цяла нощ и се прецежда.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие чай от бял и жълт равнец и лайка (цвят) - по 1 суп. лъжица от трите се запарва с 500 г вряща вода; кисне захлупено 1 час и се прецежда.

III. Два часа след ядене да се взема 1 ч. лъжичка смес от 500 г мед и 15 г рафинирана сяра (от аптеката).

IV. 10 мин след нея да се изпиват запарка от босилек (листа и цвят) 100 г, маточина 80 г, върбинка (листа и цвят), глог (плод и цвят), риган и хмел (шишарки) - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни суп. лъжици с прибавка по 1 ч. лъжичка дилянка (корени) и кори от портокал от вечер се запарват с 500 г вряща вода; кисне цяла нощ и се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла вода, последвана от разтривка на гръбнака с памуче, натопено в камфоров спирт, 1-2 пъти. След това при остра невралгия първата вечер се прави парна баня на главата с чай от лайка за 5-10 мин и изтриване до сухо, последвана от редуваща баня на краката до под коленете (42 С за 30 сек, 20 С за 3 сек - 5 пъти). На главата от веждите до тила се слага "шапка" с пресен селски хлебен квас (забъркан гъсто преди 4 часа), засилен с 9-12 суп. лъжици диви кестени, настъргани с корите. На болната буза се слага торбичка от тензух във вид на полумаска, за да я покрива до носа, края на устата и половината брада, напълнена със същия квас, засилен с топла лапа от ленено семе, сварено с мляко и поръсено с пудра захар. На носа се поставя питка от същия квас, засилен с 1 синя слива, смачкана без костилката, а отгоре вестник. На болното око се прави компрес с 1 ч. лъжичка несолена извара и се покрива с фланелени превръзки, а на корема - компрес с чай от лайка и отгоре вълнен пояс.

Втората вечер на главата се слага "шапка" от тензух, напълнена с 12 суп. лъжици прясно смлян синап, 12 суп. лъжици готварска сол, 6 суп. лъжици царевично брашно и топъл оцет, за да стане гъста каша. На лицето - същата топла лапа, наполовина от лапата за главата, на носа - питка с квас, на окото - извара и коремен компрес (вж. по-горе). Третата вечер се поставя "шапка", ушита на тегели на разстояние 1 см, напълнени със суха готварска сол, леко затоплена и напръскана с малко вода. На бузата - топла лапа от магданоз, леко запържен с малко олио и поръсен със синап на върха на ножа, на носа - питка от квас, на окото - същата извара и коремен компрес. Държат се цяла нощ.

При хроничната невралгия се прави парна баня, и то върху печена сол (на котлона - алуминиев съд, на дъното, на който се слага овлажнена морска сол. Съдът се покрива с марля, за да не позволява на печената сол да изскача от съда и да наранява лицето), с покрита глава, както при парна баня на главата. Продължителност - докато е приятна. След това главата се налага с цяла "шапка" с квас, засилен с 9-12 суп. лъжици диви кестени, настъргани с корите. На болната буза първата вечер се слага торбичка с топла лапа от прясно смлян синап 4 суп. лъжици, сол 4 суп. лъжици, царевично брашно 2 суп. лъжици и топъл оцет (колкото поеме), за да стане гъста каша. Втората вечер се налага с топла лапа от ситно смлян магданоз, леко запържен с олио и поръсен със счукан синап на върха на ножа.

Забележки. 1. Ако здравата страна е затвърдяла и пречи на нормалното изражение на лицето, да се налага с топла лапа от прясно зеле или праз лук, сварен с 5-7 сини сливи, и малко мляко. Държи се цяла нощ.

2. Щом лицето се нормализира, може да се правят и масажи от специалист масажист.

VI. Сутрин. Лицето се измива с хладка вода, изтрива се до сухо и се прави лек масаж на челото, веждите и носа по посока на ушите, на бузите във вид на кръгове, а на брадата наляво и надясно за 3-5 мин.

Неделя. Ако няма кризи, почивка от всичко. Иначе лечението продължава. При менструация редуваща баня на краката не се прави.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...