Причини. Същите, както при ишиаса.

Признаци. Внезапно (най-често едностранно) се явява болка, която започва от шията, раменната става и плешката и слиза по ръката до пръстите. Болката е силна, често непоносима, засилва се при някои движения.

Лечение. Вътрешното лечение и диетата са, както при ишиас. Освен това вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана от разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт. След това гръбначният стълб се налага с торбичка от тънко хасе, широка 10 см, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 8 суп. лъжици диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с толкова суп. лъжици пресни корени от полски бъзунек, ситно нарязани и счукани на каша) и 4 суп. лъжици листа от магданоз, попарени с вряща вода да омекнат, изстискани и ситно нарязани. Едновременно болният нерв на ръката се налага с торбичка от тънко хасе, напълнена с топла прясна извара, или се обвива със загряващ компрес от 4 парчета старо хасе, натопени в слабо затоплен спирт за горене, отгоре се слагат вестник и ръкав от стара фланела. Още по-добре е болната ръка да се обвие в мушама от бархет, напръскана с топла ракия и намазана със следната смес: 2 пресни белтъка се разбъркват на майонеза с калъпче бебешки сапун, стрит на ситно. Преди поставянето се затопля добре и тогава се залепва. Стои, докато падне сама.

Ако болката продължава, залепва се втора и трета. Добре е в този случай всяка вечер дланта на болната ръка да се налага и с торбичка от тънко хасе, напълнена със смес от: 5 чесънчета (необелени, счукани на каша), по 1 ч. лъжичка сол и царевично брашно, 1/2 ч. лъжичка олио и топъл оцет, колкото поеме, за да стане като тесто. Отгоре се слагат вестник и фланелен бинт. На корема се слага компрес от 4 парчета хасе, натопени в топла отварка от бял равнец (листа и цвят) - 5 суп. лъжици се запарват с 1 л вряща вода, захлупено се вари 5 мин и изстинала се прецежда. На главата се поставя "шапка" от лист от прясно зеле, напръскана от вътрешната страна с малко оцет. При главоболие "шапката" трябва да е ушита във вид на торбичка от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен със 7-9 суп. лъжици диви кестени, настъргани с корите. Отгоре се слага вълнена шапка, държат се цяла нощ.

Сутрин. Фрикция с хладка вода на гръбнака, подмишниците, корема и половите органи, сухо изтриване и обличане, последвано от 10 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата.