23°C   София
 

Причините за нервните заболявания са различни и се намират в околната среда, а и в самата човешка природа, включително и в наследствеността.

Борбата за предпазване от нервни заболявания трябва да започне много рано - още преди зачеването на детото. Съпрузите трябва да имат предвид, че условията и обстоятелствата, при които става сближаването им, имат голямо влияние върху наследството, което предават на децата си - например нетрезвено състояние, телесно неразположение, но и обикновено психическо неразположение.

Хигиена на нервноболните. За да може болните да подобрят състоянието си или да се излекуват, трябва да водят в продължение на много години редовен и спокоен живот и вечер да не се занимават с умствена работа. Редовен сън, чист въздух и природосъобразна храна са в основата на психическото здраве. Необходима е системна дихателна гимнастика и чист въздух. Полезно е всеки ден да се правят по 2-3 пъти от 10 до 20 дълбоки дишания съобразно състоянието на организма. Много благотворно се отразява и спането на открито.

Болният трябва да отбягва всички нервни отрови (тютюн, алкохол) и да предпочита природосъобразната (млечно-растителната) храна с повече плодове и зеленчуци. Да се избягват силните подправки и солта, а храната да се поръсва с малко смляно керевизено семе. От плодовете и зеленчуците да се предпочитат богатите на витамин B1. Добре е вечер преди лягане да се изяждат 2-3 чесънчета и 2-3 ябълки. Много е полезно след ядене да се изпива и по 1 чашка доматено вино (сок от домати или разредено пюре от домати се подслажда с 1-2 ч. лъжички варен мед и малко плодов сок). Вместо обикновен чай да се предпочитат чай от лайка или от листенцата на розовия цвят (приготвя се, както обикновения чай). Хлябът също има значение.

В терапията влизат също летните баните на шарена сянка и сух четков масаж. Нервноболните не трябва да се излагат на силно слънце. Ако обаче могат да понасят лъчите, то за препоръчване е слънчевите бани да се правят от 7 до 9 часа. Парните бани имат понякога голяма полза и не трябва да се пренебрегват.

Водолечението е ефикасно средство при някои нервни болести. Трябва обаче да се избягват много високите и много ниските температури. Освен коремните бани, полезни са хладките душове и кратките студени фрикции на цялото тяло, и то непосредствено след ставане от леглото.

Общо правило е преди да се пристъпи към водната процедура, краката да са добре стоплени. Ако болният иска да стане веднага от леглото след водната процедура, тялото му да се разтрие до зачервяване на кожата. Предизвиканата от това усилена циркулация на кръвта веднага се усеща като освежаване. От голяма полза за нервноболните е вечер преди лягане да се разтрива с ръка целият им гръб с отварка от смрадлика - 50 г се варят в 1 л вода, докато остане половин литър.

С всичко това обаче не трябва да се прекалява - водата изтощава организма и вместо полза може да се получи влошаване.

Ходене с боси крака е полезно за нервноболните през лятото. Вечер винаги да се измиват краката с хладка вода или да се прави редуваща баня на краката (потапяне за 30 сек в 42-градусова вода, след което за 3 сек в 20-градусова - 5 пъти).

Режимът на работа и почивка да се съобразява със заболяването и с индивидуалното състояние на болния. Най-подходяща за нервноболните е леката градинска работа.

Временна промяна на местожителството е добра терапия. При невроза, ако условията позволяват, лечението може да се съчетае за 1-2 месеца с отстраняване от средата, в която е възникнала болестта, като лечението продължи с леки разходки, гимнастика, масажи и др. Промяната на местожителството, новите впечатления, новата обстановка, новият начин на живот понякога подобряват състоянието и съчетани с правилно лечение, имат благоприятни резултати.

Домашна обстановка. След завръщането си у дома болният трябва да намали до минимум онова, което би могло неблагоприятно да му повлияе. Краката му винаги да са топли (това облекчава главата) и половин час преди ядене да си полежава (това успокоява нервите). При нужда да прибягва до по-продължително лежане.

Пиене на вода. На болните се препоръчва да пият вода, която е стояла на слънце поне 2-3 часа, и то в синьо стъкло.

Душевното спокойствие и веселото настроение са от голямо значение. Бодростта и радостта са истинска храна за нервите. Затова, доколкото е възможно, околните на нервноболния трябва да се стремят да пробудят радост в него и самият той да си създава радости. Особено е полезен смехът. Добре действат новите впечатления. Обаче възбуждащите четива, честото посещаване на театър, буйните разговори, спорове и т.н. трябва да се избягват.

Много лечебни треви действат твърде благоприятно и затова е добре болните да използват препоръчаните за заболяването им отварки. Особено полезна е овесената отварка: 1/2 кг счукан овес в продължение на 15 мин се вари в 2 л вода. Пие се през деня вместо вода. Също добре действат на нервноболните различните цветове - ясносиният успокоява и лесно приспива, зеленият действа психически добре, а червеният възбужда радост у меланхолиците. Затова е добре стаите, в които живее болният, да бъдат боядисани и осветени, според душевното му състояние.

Болните не трябва да се отчайват, природата разполага с достатъчно лечебни сили и те трябва да ги използват, за да възстановят здравето си.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Това ще реши проблема в новите квартали Да се разреши строителството на детски градини на партерни етажи в жилищни сгради, иска Столичната община. “За целта трябва да се направят промени в различни нормативни актове. Не искам да изземвам функциите на други институции, но все повече инвеститорите осъзнават,

"Вечер вкъщи времето си е за нас :) Бойко и Бойко". Това написа премиерът Бойко Борисов в личния си профил във Фейсбук и го придружи със снимка в семейна обстановка с внука

Непосредствено след раждането бебето вижда неясно, по-скоро формите, както и на разстояние от 20-30 см. Привличат го движещи се форми, ярки цветове. Особен интерес проявява към човешки лица и особено към това на майката. Слух Слухът е по-развит от зрението. Бебето чува още в утробата на майката. Майчиният глас е най-разпознаваем.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

“ И... да - махнах брадата”, написа обичаният актьор към снимката, която публикува в личния си профил във фейсбук. Така показа промяната във външния си вид. Той пусна брада още докато снимаше “Под прикритие”. В такъв вид изгради образи и на малкия екран - като професор Цонев в “Откраднат живот”, и на театралната сцена - като главния герой в

Магистратите Славов и Гунчев забелязани в сградата на спецпрокуратурата и спецсъда в София преди дни Фирмата на Миню Стайков “Топаз мел” е платила таксите на двамата върховни съдии, които са ловували в неговото стопанство, докато той е зад решетките. Това става ясно от думите на организатора на лова Атанас Желязков,

Волейболистът от българския национален отбор Тодор Скримов се завръща в първенството на Русия. 29-годишният посрещач с мощен отскок и взривен сервис ще играе през следващия сезон за “Енисей” (Красноярск). През изминалата кампания перничанинът носеше на италианския елитен “Вибо Валентия” и му помогна да запази мястото си в елита.