Най-добро средство за предпазване е да се избягват причините, които го предизвикват, като се спазва природосъобразният начин на живот. Той изисква да ценим и използваме даровете на природата: слънцето, водата, чисти въздух, здравата храна с употреба на повече плодове и зеленчуци. Значение има прилагането на различни видове изпитани природни средства, като сух четков масаж, дълбоко дишане /сутрин, обед и вечер/, гимнастика, редовни сутрешни разходки, редовно ходене по нужда. Освен това лете и зиме трябва да се става винаги в определен час, след което да се прави фрикция на цялото тяло с изтриване до зачервяване. Облечете се после и направете едночасова разходка.

През лятото отделяйте по 1-2 часа за слънчеви бани със зелени листа, а зимно време използвайте планинското слънце. Така може да се засили организмът и да не допусне развитието на рак.

Храната трябва да бъде природосъобразна /безмесна/, като се препоръчва в изобилие прясно и кисело мляко, айран, орехи, сурови фастъци, бадеми, цветно зеле, зелен фасул, гулия /алабаш/, лук, жълтъци от яйца. Добре е да се ядене често, но в малки количества. Алкохолът и тютюнът да се изоставят напълно.

Ред на храненето през деня

Сутрин на първа закуска може да се вземат плодове, овесени ядки /квакер/, черен хляб от овесени, ръжени или пшеничени трици и мед. За втора закуска в 10 часа се препоръчват смокини, стафиди, бадеми.

На обяд половин час преди ядене да се консумират пресни плодови или зеленчукови сокове от грозде, ягоди, домати, моркови и пр., а в началото на обяда - плодове и орехи. Преди основното ядене да се изяжда гъста зеленчукова супа.

За следобедна закуска може да служи кисело мляко или кафе от желъди, ръж и леблебия с каймак и сухарчета от чер тричав хляб. Към 18 часа - отново плодове или плодов сок.

Вечерята да е салата от черна ряпа, червен лук и магданоз по равни части или салата от маруля, репички и др. с айран, супа от овесени ядки с жълтък и др.

Белият хляб да се замени с черен от трици. Всичко сурово трябва да се дъвче много добре или да се смила на машинка за сокове. Вместо вода може да се пие повечко мляко или айран.