Обонянието може да бъде намалено или да липсва, или пък да бъде болезнено повишено.

Причини. Хронична хрема, туберкулоза на носа, сифилис и др.

Лечение. При лека форма 1-2 вечери поред на болния да се направят топли клизми (36 С) и на плещите му да се слага синапова лапа със сол и оцет.

При тежка форма лечението трябва да бъде общо за засилване на организма. За целта първите една-две вечери поред на болния да се направят топли клизми (37 С) най-добре с чай от лайка; след това винаги при нужда - обикновена клизма. Всекидневно сутрин се прави парна баня на главата с чай от лайка (10-20 минути), последвана веднага от редуваща баня на краката, а след нея и от коремен компрес, натопен в хладка отвара от трина или във вода; държи се два-три часа.

Преди обяд плещите на болния се налагат със синапова лапа, направена със сол и оцет (държи се 3-5 часа), едновременно съчетана и с коремен компрес, както сутринта; държат се 2-4 часа.

Преди лягане през вечер (понеделник, сряда и петък) - парна баня на краката, последвана след препотяването от коремен компрес, натопен в топла отварка от трина или във вода, а на челото и на носа се слагат торбички с хладък селски хлебен квас; държат се до сутринта. През вечер (вторник, четвъртък и събота) - парна баня на главата с чай от лайка, последвана веднага от редуваща баня на краката, а след нея и от коремен компрес (както сутринта), съчетан със селски хлебен квас на челото и на носа, както в понеделник.

Вътрешно. Отварка от хвойнови плодове и от живовляк - по една кафена чашка сутрин, обед и вечер преди ядене (по една супена льжица плодове от червена хвойна и живовляк се варят в 300 г вода 10 минути).

Диета. Лека природосъобразна, млечно-растителна храна.

Самовнушение. С общата формула "Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става."

Носът е орган на обонянието, разделен с хрущялна преграда на две кухини. Във всяка се намират по 3 носни костни черупки (миди, издатини). Носните кухини стоплят и овлажняват въздуха, който дишаме, и ни предпазват да не вдишваме прах и бактерии.

Чрез канали с носа са свързани и съседните кухини (околоносните синуси) - челюстни, челни и на решетъчната кост. В носа се отварят и слъзните канали. Там, където носната кухина преминава в глътката, се отварят евстахиевите тръби, които свързват носните кухини с лявото или дясното средно ухо. От това става ясно, че болестите на носа могат да преминат в съседните на носа кухини, средното ухо и очите.