10°C   София
 

Това е възпаление на лигавицата на белодробните тръби (бронхите). Най-често от него страдат децата и възрастните.

Първичният бронхит възниква при настинка, при дишане на влажен и студен и особено на прашен въздух, при внезапни и резки промени на времето. Наред с простудата голямо значение имат и заразявания с различни видове вируси. Бронхитът придружава и някои заразни болести: грип, магарешка кашлица, шарка, скарлатина и коремен тиф.

Бронхитът може да бъде усложнение при хрема, при възпаление на глътката и гръкляна, защото възпалението от тези органи преминава към дихателната тръба.

При обикновения бронхит общото състояние най-често е леко засегнато. При по-тежки случаи трябва да се мисли за белодробно усложнение.

Бронхитът е лека болест и при правилно лечение се лекува бързо. За предпазване много важно е каляването на организма с въздушни бани и сух четков масаж. Дишането през устата по възможност да се избягва. Да се избягват заразявания от хора, които кихат, кашлят или имат хрема. Въздухът в стаите да бъде чист и прохладен. Децата от малки да се закаляват.

Лечение. При по-леко заболяване е достатъчно да се предприеме казаното за обикновена кашлица, да се поседи 3-4 дни в топла стая и да се пие вместо вода чай от попарен липов цвят. При по-силен бронхит лечението е общо за засилване на организма, и то на легло.

I. Сутрин, обед и вечер 20 мин преди ядене да се взема по 1 с. л. сироп от бира - 500 г слаба бира с прибавка на 2 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени на машинка за месо с корите, но без семките, и 300 г небет шекер (лята захар), счукан на ситно, ври във водна баня 30 мин.

Или по 1 ч. л. смес от 500 г чист пчелен мед (предварително врял във водна баня 10 мин, защото суровият мед понякога дразни кашлицата), ленено брашно 100 г, анасон (семе) и исиот (корени), стрити на прах, по 20 г. Тази смес преди всяко вземане се разбърква, защото се утаява на дъното.

II. 10 мин след едно от тези средства болният да изпива една чашка от 75 г отварка от бяла ружа (алтея - цвят и корени), бъзов цвят, волски език, мащерка, мента пиперита, живовляк тесен (листа), иглика и риган и сладко коренче (самия корен) - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни с. л. с прибавка на 1-2 с. л. мед се запарват с 500 г вряща вода и врят 10 мин; като изстине, се прецежда.

Или една кафена чашка отварка от 9 ореха, 4 с. л. външни люспи от кромид лук, 4 семеточки (сърца) от дюля, 1 с. л. ленено семе, 1 ч. л. анасон и 3 с. л. чист пчелен мед - в 1 л вода врят 30 мин, като изстине, се прецежда.

Диета. Вегетарианска храна. Люто, алкохол, тютюн - не! Преди обяд и вечеря като предястие болният да изяжда и по 1-2 глави печен кромид лук без захар и без хляб. След закуска, обяд и вечеря да взема по 1 с. л. бъзов мармалад или пък по 1-2 ч. л. смес от 250 г мед (предварително врял във водна баня 10 мин), добре разбъркан със сока на цял лимон.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие отварка от бъзов цвят и подбел (по 1 с. л. от двете се запарват с 500 г вряща вода с прибавка на 1 с. л. мед и врят още 10 мин).

III. 2 ч след ядене да се повтори казаното в точка I и II.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен - клизма с 500 г топла вода, последвана от вентузи на гръдния кош, и то отпред и отзад, с продължителност 10-15 мин или пък компрес на целия гръден кош (отпред и отзад) от 2 бархетни парчета, натопени в камфоров спирт и изстискани, а отгоре вестник и фланелен бинт. Едновременно с това се поставя "шапка" на главата от лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, а отгоре вълнена шапка. При главоболие да се постави "шапка" от тензух, напълнена с пресен и гъсто замесен селски хлебен квасец (забъркан отпреди 4 ч), засилен или с 1 ч. л. ситно настърган хрян, или пък с 5-7 с. л. диви кестени, настъргани с кората, а отгоре вестник и вълнена шапка. Държат се до сутринта.

V. Сутрин. Фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, сухо изтриване, обличане и 10 дълбоки вдишвания през носа и толкова бавни издишвания през устата. При лечението болният да има предвид и общите упътвания за болестите на дихателните органи.

Важно условие да се предпазят дихателните органи от болест е да се диша винаги чист въздух. Затова е хубаво да се прекарва повече време сред природата, помещенията да се проветряват, в топло време да се спи на отворен прозорец. Полезно е да се правят упражнения, особено дихателна гимнастика, и то на чист въздух. Вдишването трябва да става през носа, а издишването през устата.

Много важно е да се създаде навик да се стои и ходи с изправено тяло, изпъкнали гърди и прибрани назад рамене, а не в прегърбено положение. Всеки ден или през ден са полезни хладни фрикции на гърдите и слънчеви бани. Мъглата е вредна.

Всички мерки дават особено добри резултати, ако се прилагат още в детството и юношеството, когато тялото се развива.

При лечение на гръдните болести е много важно да се усили съпротивителната способност на тялото и да се отстранят вредните влияния. Трябва да се осигурят здрава храна, хигиенични условия и добър сън. Наред с природосъобразното хранене трябва да се вземат мерки за усилване на кръвообращението и дишането. За тази цел наред с въздушните бани най-подходящи са компресите, изтриванията (фрикциите) и т.н.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Дете обяви домашните си любимци за продажба, за да помогне на друго дете. 9-годишната Ана Мария от Димитровград реши по този начин да събере пари за лечението на момиче със злокачествено заболяване, чийто единствен шанс е скъпа терапия, предава NOVA. „На първия ми учебен ден ми ги подариха и обичам да си играя много с тях”

ПЛЪХ 5 февруари 1924 – 23 януари 1925; 24 януари 1936 – 10 февруари 1937; 10 февруари 1948 – 28 януари 1949; 28 януари 1960 – 14 февруари 1961; 15 февруари 1972 – 2 февруари 1973; 2 февруари 1984 – 19 февруари 1985; 19 февруари 1996 – 6 февруари 1997; 7 февруари 2008 – 25 януари 2009 В своята година Плъхът трябва да прави планове за бъдещето и

Eдна мила честитка за рожден ден се появи преди няколко месеца на най-четената страница в “24 часа” - “Оживление”. Написана от момиче, влюбено в своето момче. Момчето - млад офицер от Българската армия, нямаше как да види сърдечния поздрав, тъй като в този момент беше на далечна задгранична мисия. Любимата му обаче беше помислила за всичко - снима

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На 23 януари 2020 г. председателят на Бюджетната комисия г-жа Менда Стоянова е внесла за разглеждане проект за допълнение на чл. 29 от ЗБНБ. Министерството на финансите и Българската народна банка подкрепят внесения проект, съобщиха от ведомството на Владислав Горанов. Законопроектът се подкрепя и от ЕЦБ

Водното съоръжение не трябвало да работи, още нямало лиценз Съдът във Варна ще заседава на 19 февруари 7 години разследване и повторно образувано дело от Варненския окръжен съд - това е равносметката след нелепата смърт на 13-годишно момиче на Златни пясъци през лятото на 2011-а. На 11 юли германската тийнейджърка Сара Ернст се удави в басейна на

Предсрочно от Китай се прибира българският ансамбъл “Пролет”. Той е бил в Пекин по покана на район Чаоян за представления в рамките на фестивал по случай Китайската нова година, съобщиха от МВнР. След като празниците са отложени поради указания от Пекинска община за спиране на масовите прояви на територията на столицата заради плъзналия в