Причинява се от простуда и попадане в глътката и гърлото на болестотворни микроби или вируси. Болният усеща болки в гърлото, особено при преглъщане. Температурата се покачва, езикът побелява, дъхът започва да мирише, болният има запек, липса на апетит и обща отпадналост. Сливиците са зачервени и подути, по тях често се виждат малки жълти зрънца. След 3-4-5 дни от заболяването сливиците избледняват и спадат, гнойната материя постепенно изчезва. Температурата спада, болките изчезват.

Лечение. Провежда се, както при възпаление на глътката, като се действа на сливиците и общо на цялото тяло. Освен това на всеки 2-3 ч да се прави гаргара с гореща лимонова вода (20-30 капки на чаша вода), с горещ чай от лайка или с горещ чай от жълт кантарион (1 с. л. цвят се запарва с 200 г вряща вода и кисне захлупено 1-2 ч), или пък с отварка от къпина (20 г листа и цвят се запарват с 500 г вряща вода и врят 10 мин, като изстине, се прецежда).

Много е важно след всяко хранене да се изплакват гърлото и устата с хладка лимонова или солена вода.

При лечението трябва да се имат предвид и общите упътвания за болестите на дихателните органи.

Важно условие да се предпазят дихателните органи от болест е да се диша винаги чист въздух. Затова е хубаво да се прекарва повече време сред природата, помещенията да се проветряват, в топло време да се спи на отворен прозорец. Полезно е да се правят упражнения, особено дихателна гимнастика, и то на чист въздух. Вдишването трябва да става през носа, а издишването през устата.

Много важно е да се създаде навик да се стои и ходи с изправено тяло, изпъкнали гърди и прибрани назад рамене, а не в прегърбено положение. Всеки ден или през ден са полезни хладни фрикции на гърдите и слънчеви бани. Мъглата е вредна.

Всички мерки дават особено добри резултати, ако се прилагат още в детството и юношеството, когато тялото се развива.

При лечение на гръдните болести е много важно да се усили съпротивителната способност на тялото и да се отстранят вредните влияния. Трябва да се осигурят здрава храна, хигиенични условия и добър сън. Наред с природосъобразното хранене трябва да се вземат мерки за усилване на кръвообращението и дишането. За тази цел наред с въздушните бани най-подходящи са компресите, изтриванията (фрикциите) и т.н.