Среща се по-често сред мъжете.

Причини. Простуда, особено на краката, дишане през устата на студен и прашен въздух, неправилно дишане, злоупотреба с алкохол и тютюн, хронична хрема или синузит, прекалено напрягане при говорене, пеене, викане.

Признаци. Болните усещат сухота и болки в гърлото, особено при преглъщане, дразнене и парене. Лигавата ципа и сливиците в гърлото са зачервени. По тях се намират понякога малки червени и по-рядко жълти зрънца. Подчелюстните жлези са подути. В повечето случаи гласът е прегракнал, дрезгав. Често се среща дразнеща, мъчителна кашлица с жилави храчки. Гърлото става много чувствително, появява се гадене за повръщане. При все че страданието е хронично, често се явяват периоди на утихване и усилване.

Предпазване. Необходимо е организмът да се закалява от ранни години, като се правят въздушни бани, а всяка вечер да се измиват шията и гърдите със студена вода. Да се избягва и вредното влияние на различните дразнители. Да се възстанови носовото дишане.

Лечение се провежда, както при острото възпаление. Не на тютюна, алкохола и прашния въздух.

Болният да се научи да диша правилно, т. е. през носа, а не през устата.

Морският и планинският климат действат добре, особено ако се съчетаят със слънчеви и въздушни бани и с масаж на цялото тяло, като се последват от хладка баня (3-5 мин).

Всеки 2-3 ч се прави гаргара с хладка отварка от корените на бяла ружа (една с. л. корени се варят в 200 г вода 10 мин) или със слабо подсолена вода (1/4 ч. л. сол в чаша хладка вода).

Вътрешно. Отварка от раноцелебник (1 с. л. се запарва като чай с 300 г вряща вода) - пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по една винена чашка. Добре действа и отварка от корените на бяла ружа (една ч. л. корени се варят в една чаша вода, докато остане половин чаша течност) - пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по една кафена чашка с мед и лимон. При сухота в гърлото се взема краве масло 100 г, мед (предварително врял 10 мин на водна баня) 100 г, бадеми счукани 100 г, бяла дъвка 10 г и камфор 1 зърно с големина колкото грахово, счукано на прах. Всичко се изсипва в чист тиган и се бърка на тих огън, докато се стопи дъвката. От тази смес се взема по 1 ч. л. сутрин, обед и вечер преди ядене.

При дразнене в гърлото се препоръчва да се изпива на глътки по едно сурово разбито яйце, подсладено с мед. При лечението трябва да се имат предвид общите упътвания за болестите на дихателните органи.

Важно условие да се предпазят дихателните органи от болест е да се диша винаги чист въздух. Затова е хубаво да се прекарва повече време сред природата, помещенията да се проветряват, в топло време да се спи на отворен прозорец. Полезно е да се правят упражнения, особено дихателна гимнастика, и то на чист въздух. Вдишването трябва да става през носа, а издишването през устата.

Много важно е да се създаде навик да се стои и ходи с изправено тяло, изпъкнали гърди и прибрани назад рамене, а не в прегърбено положение. Всеки ден или през ден са полезни хладни фрикции на гърдите и слънчеви бани. Мъглата е вредна.

Всички мерки дават особено добри резултати, ако се прилагат още в детството и юношеството, когато тялото се развива.

При лечение на гръдните болести е много важно да се усили съпротивителната способност на тялото и да се отстранят вредните влияния. Трябва да се осигурят здрава храна, хигиенични условия и добър сън. Наред с природосъобразното хранене трябва да се вземат мерки за усилване на кръвообращението и дишането. За тази цел наред с въздушните бани най-подходящи са компресите, изтриванията (фрикциите) и т.н.