Причини. Фарингитът най-често настъпва при простуда, когато в глътката попаднат болестотворни причинители. Понякога той придружава общото възпаление на горните дихателни пътища и някои инфекциозни заболявания.

Признаци. Болният усеща сухота и парене в гърлото, а понякога и болка при преглъщане. Дразненето в гърлото го принуждава да прави често опит да кашля и храчи. Лигавата ципа в гърлото е зачервена. Понякога езичето (мъжецът) е значително увеличено и болният го чувства като храчка в гърлото. Заболяването обикновено трае няколко дни.

Лечение. Народната медицина препоръчва всяка сутрин да се прави парна баня на главата с чай от лайка с продължителност 5-10 мин, последвана от гореща баня на краката (40 С за 10-15 мин) и коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в хладка вода, покрити отгоре с вълнен пояс.

На гърлото се поставя торбичка с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, изстискан и поръсен с 1 с. л. захар и малко царевично брашно (за отнемане на излишната влага на лапата), а отгоре фланелен бинт - държи се до вечерта. Вечер преди лягане се повтаря същото, съчетано с "шапка" на главата от лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет. Или пък (при главоболие) от тензух, напълнена със сурови настъргани картофи, полети с една кафена чашка оцет, престояли в него 30 мин и много добре изстискани. Отгоре се слагат вестник и вълнена шапка и се държи до сутринта. Ако болният е запечен, да му се направи топла клизма с 1 л вода или пък да му се даде очистително.

I. Всеки 2-3 ч през деня се прави гаргара с хладка солена вода (една чаша вода с 1/4 лъжичка сол) или с нишадърена вода (прави се както солената вода). При по-силен оток може да се прави гаргара с гореща лимонена вода. Гаргара се прави и с 2-3, стръка от меча пита и джоджен, които се варят в половин литър вода, докато остане половината. Отварката се прецежда и се гаргари няколко пъти на ден, като се сръбва и по една-две глътки от нея.

Външно. Полезно е да се намазва глътката сутрин и вечер с памук, натопен в лимонов сок.

Вътрешно. Да се пие топъл чай от лайка, подсладен с мед и лимонов сок, или чист лимонов сок - сутрин, обед и вечер по 2-3 ч. л. преди ядене.

Диета. Лека природосъобразна, млечно-растителна храна с повече сок от ябълки и други плодове.

При лечението трябва да се спазват общите упътвания за болестите на дихателните органи.

Важно условие да се предпазят дихателните органи от болест е да се диша винаги чист въздух. Затова е хубаво да се прекарва повече време сред природата, помещенията да се проветряват, в топло време да се спи на отворен прозорец. Полезно е да се правят упражнения, особено дихателна гимнастика, и то на чист въздух. Вдишването трябва да става през носа, а издишването през устата.

Много важно е да се създаде навик да се стои и ходи с изправено тяло, изпъкнали гърди и прибрани назад рамене, а не в прегърбено положение. Всеки ден или през ден са полезни хладни фрикции на гърдите и слънчеви бани. Мъглата е вредна.

Всички мерки дават особено добри резултати, ако се прилагат още в детството и юношеството, когато тялото се развива.

При лечение на гръдните болести е много важно да се усили съпротивителната способност на тялото и да се отстранят вредните влияния. Трябва да се осигурят здрава храна, хигиенични условия и добър сън. Наред с природосъобразното хранене трябва да се вземат мерки за усилване на кръвообращението и дишането. За тази цел наред с въздушните бани най-подходящи са компресите, изтриванията (фрикциите) и т.н.