Отговаря проф. Стефка Петрова, консултант на в. "24 часа" по хранене и диетика от старта на здравното приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Диета на череши в продължение на 5 дни представлява така нареченото "меко гладуване", което, приложено за такъв период от време, създава известни рискове за здравето. Затова прилагането на плодова диета за 5 дни е препоръчително да се извършва под медицински контрол.

Не трябва да се подлагате на такава диета, ако организмът ви е изтощен поради някаква причина (дълго и тежко боледуване), ако сте бременна, кърмите или имате инсулин зависим диабет (тип 1). При диабет тип 2 (инсулин независим) може да се прилага краткотрайно гладуване (1-2 дни), но нивото на кръвната захар трябва да се контролира от лекар.

Гладуване, даже и "меко", трябва да се избягва при нарушения в бъбречната функция, тъй като поставя увеличени изисквания към остатъчната бъбречна функция. Петдневна диета на череши ще влоши състоянието при желязодефицитна анемия, тъй като тези плодове са много бедни на желязо, което, от друга страна, се усвоява в много малка степен. С 1 кг череши се приемат само 2 мг желязо при дневна потребност 18 мг за жените от 18 до 60 години. Ако вземате лекарства по някаква причина, не трябва да прилагате гладуване, тъй като се повишават нивата им в кръвта и могат да настъпят непредвидими последствия за здравето. Това е особено важно, ако употребявате стероидни лекарства или сте на хормонозаместителна терапия.

Поради натрупването на голяма част от токсичните вещества в мастните тъкани, гладуването може да не бъде безопасен избор. При гладуване над 4 дни се създават условия за неконтролирано навлизане в кръвния ток на токсични остатъци или метаболити, което създава рискове за здравето, ако гладуването не се извършва под медицински контрол.

При прилагане на плодова диета може да се появят "странични ефекти", обикновено умерено изразени. В началото приемът само на плодове и вода може да предизвика диария, по-късно детоксикиращият ефект на плодовата диета може да доведе до главоболие, облагане на езика с налеп, слабост.

Черешите са с високо водно съдържание, почти не съдържат белтък и мазнини, а съдържанието на захари не е високо, поради което са със сравнително ниска енергийна стойност. С 1 кг череши (с костилките) се приемат само 390 ккал. Ето защо спазването на такава диета ще доведе до ефективно намаляване на теглото, но задържането на намалените килограми се постига с постоянно здравословно хранене и физическа активност. Ако решите да спазвате "черешова диета", препоръчвам да консумирате 1,500 кг череши на ден.

Въглехидратите са единственият енергиен източник за мозъка, поради което съгласно съвременните проучвания човек над 1 г. трябва да приема минимум 130 г въглехидрати дневно. Това количество може да се приеме с 1 кг и 100 грама - 1кг и 300 грама череши (с костилките) според това колко са сладки.

Независимо че черешите са богати на вода, с 1 кг и половина череши можете да набавите само 1 л вода. Ето защо необходимо е да приемате допълнително поне 500-1000 мл вода. Спазването на плодова диета за 5 дни налага след това внимателно захранване под ръководството на специалист.

Плодовата диета е полезна и е препоръчително да се прави регулярно, но за кратко (по 1-2 дни веднъж месечно), докато продължителните диети, включващи само плодове, крият рискове за здравето и имат най-често временен ефект.