Отговаря проф. Стефка Петрова, консултант на в. "24 часа" по хранене и диетика от старта на здравното приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Чесънът е традиционна и любима храна за българите и това не е случайно. Опитът от векове е показал, че той е полезен и здравословен. Съвременните изследвания доказаха, че има потенциал да ни помогне за намаляване на риска от много заболявания и даже има лечебни свойства.

В чесъна се съдържа алиин - вещество, което съдържа сяра. Когато чесънът се смачка, се отделят ензими, които превръщат алиина в алицин, който проявява биоактивни свойства. Алицинът има изразено антибактериално, антивирусно и антигъбично действие. Суровият чесън унищожава особено ефикасно патогенните чревни бактерии като салмонела и ешерихия коли, които предизвикват бактериални интоксикации.

Важно е, че чесънът не повлиява на нормалната чревна микрофлора. За разлика от антибиотичните лекарства, алицинът не предизвиква резистентност на микробите, даже е ефективен срещу бактерии, които вече са станали устойчиви към химически произведените антибиотици. Дори риновирусите, които предизвикват хремата, са чувствителни към чесъна. Той е ефективен също срещу гъбички и дрожди, например кандида, като потиска техния растеж. Алицинът ефективно действа и за намаляване на възпалителните процеси в организма.

Изследванията показват, че алицинът в чесъна може да понижава холестерола и триглицеридите в кръвта, има антиоксидантни свойства и намалява окислението на т.нар. лош холестерол. Чесънът съдейства и за намаляване на повишеното кръвно налягане. Други биоактивни съставки на чесъна като ахайон и аденозин намаляват слепването на тромбоцитите и така понижават риска от образуване на кръвни тромби (съсиреци). Тези свойства на биоактивните съставки на чесъна го правят полезна храна за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания.

Съвременните проучвания показват, че чесънът е полезен и за борбата с редица ракови заболявания, особено на стомаха и дебелото черво. Алицинът стимулира активността на ензими, които участват в обезвреждането на вещества с канцерогенно действие, потиска развитието на канцерогенни вируси.

Чесънът подкрепя имунната система, като стимулира Т-лимфоцитите, естествените клетки убийци и ящните клетки. Има данни, че намалява кръвната захар, поради което се препоръчва в диетата на хора с диабет тип 2.

За да е ефикасен, чесънът трябва да се яде суров, необходимо е да се смачка и да престои около10-15 минути, преди да се консумира. Чрез смачкването се образува повече алицин, отколкото при нарязване. Ако чесънът се накисне в оцет, антибиотичното му действие става още по-силно, при варене обаче то намалява значително. За да има ефект, се препоръчва да се консумират всекидневно две-четири скилидки чесън.

Хора, които имат язва на стомаха или гастрит, може да имат проблеми при консумацията на чесън. Тъй като чесънът намалява кръвосъсирването, не е подходящо да се приема при кървящи язви и хемороиди, преди хирургична операция или при употреба на лекарства с антикоагулантно действие (аспирин, варфарин и др.).

Не се препоръчва голяма консумация на чесън при хора на инсулин или други лекарства за намаляване на кръвната захар, тъй като може да увеличи тяхното действие. Голяма консумация на чесън не се препоръчва и по време на бременност поради риск от кървене.