Отговаря проф. Стефка Петрова, консултант на в. "24 часа" по хранене и диетика от старта на здравното приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Храненето има ключова роля за развитието на сърдечносъдовите заболявания. То може да има решаващо значение за намаляване риска от тези заболявания, но от друга страна, може да се превърне във важен рисков фактор за тяхното развитие. Основните фактори, свързани с храненето, които увеличават риска от сърдечносъдови заболявания, са високата консумация на наситени мастни киселини, трансмастните киселини, високият прием на сол, затлъстяването, високата алкохолна консумация, високият прием на храни, богати на холестерол.

Храните, които намаляват риска от сърдечносъдови заболявания, включват:

- Зеленчуците и плодовете, особено сурови, които се препоръчва да се консумират всеки ден в количества, не по-малко от 400 грама.

- Рибата - рибните мазнини са богати на омега-3 мастни киселини, които намаляват образуването на кръвни съсиреци, понижават повишените триглицериди в кръвта, имат противовъзпалително и антиаритмично действие; препоръчва се редовна консумация на риба - поне 1-2 пъти седмично.

- Пълнозърнест хляб и други пълнозърнести храни (кафяв ориз и др.), поради високото съдържание на растителни влакнини, които намаляват повишения холестерол.

- Растителните мазнини, особено зехтинът - моно- и полиненаситените мастни киселини в тях, понижават "лошия" холестерол и повишават "добрия".

- Соевите продукти - действието им се дължи на понижаването на холестерола от соевия белтък и антиоксидантния ефект на съдържащите се в соята изофлавони. Има нови данни, че такъв ефект оказват и любимите ни национални храни боб и леща;

- Ядките (орехи и бадеми), сурови и несолени - богати на антиоксиданти, ненаситени мастни киселини, растителни влакнини.

- Зеленият и черният чай, какаото - богати са на антиоксиданти.

- Киселото мляко - млечнокиселите бактерии понижават "лошия" холестерол, при млечнокиселата ферментация се получават и други продукти, които понижават холестерола.

Докато високата алкохолна консумация увеличава риска от високо кръвно налягане и мозъчен инсулт, ниската до умерена консумация на алкохолни напитки, особено на червено вино, което е богато на антиоксиданти, намалява риска от коронарна болест на сърцето. За умерена алкохолна консумация при мъжете е възприето количество 20 г средно дневно чист алкохол, а при жените 10 г. 20 грама алкохол се съдържа в 1 чаша вино или в 50 мл спиртни напитки, или в 1 бира от 330 мл.