Отговаря проф. Стефка Петрова, консултант на в. "24 часа" по хранене и диетика от старта на здравното приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Подаграта е хронично обменно заболяване, което се дължи на смущение в пуриновата обмяна с отлагане на кристали от соли на пикочната киселина най-често в съединителната тъкан, което води до тежка възпалителна реакция, деструкция на съединителната тъкан и хроничен артрит. Обикновено заболяването е на фамилна база специално при мъжете.

Около 15% от уратите, които се образуват в организма, идват от хранителни източници, поради което диета с намалено съдържание на пурини може да намали образуването и отделянето на пикочна киселина с 200-400 мг дневно. Ето защо всички пациенти с подагра не трябва да консумират храни с високо съдържание на пурини като органни меса - черен дроб, бъбреци, момици, също така някои видове риба като сардини и аншоа.

Трябва да се ограничи консумацията на храни със средновисоко съдържание на пурини като месо (особено от млади животни), шунка, мозък, риба и други морски храни (миди, стриди).

Много диетолози препоръчват ограничаване на консумацията и на растителни храни, съдържащи пурини като бобови храни (грах, зрял фасул, леща и соя), някои зеленчуци като гъби, карфиол и спанак, също така на овесени ядки, пшеничени трици и пшеничени кълнове.

Английско проучване от 2004 г. върху почти 50 000 души за 12-годишен период показа обаче, че растителните храни, съдържащи пурини, не увеличават риска от подагра и подагрени атаки. В това изследване се установява, че млечните продукти с ниско съдържание на мазнини намаляват риска от подагра с 50%.

Някои диетолози са на мнение, че е необходимо ограничаване на консумацията на ядки (орехи, лешници, бадеми и др.), но Английската и Американската асоциация по подагра препоръчват ядките да се консумират, тъй като са бедни на пурини и съдържат биоактивни съставки, които оказват противовъзпалително действие.

Установена е връзката между консумацията на алкохол и нарушенията в метаболизма на пикочната киселина. Хората с подагра трябва да избягват алкохол и особено бира, която съдържа пурини.