Отговаря проф. Стефка Петрова, консултант на в. "24 часа" по хранене и диетика от старта на здравното приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

През последните години "функционалните храни" са важно направление в науката за храненето. Една храна може да бъде смятана за "функционална", ако по убедителен начин се докаже, че тя повлиява благоприятно една или повече функции на организма в допълнение към специфичните хранителни ефекти по начин, който води до подобряване на здравния статус или до намаляване на риска от заболяване.

Функционални храни могат да бъдат:

- Натурални храни, в които количеството на един компонент е увеличено чрез използването на специални стимулиращи условия.

- Храна, към която е добавен компонент с доказан полезен ефект.

- Храна, от която е отстранен компонент с неблагоприятен за здравето ефект.

- Храна, в която биологичната усвояемост на един или повече компоненти е увеличена.

Пример за натурална функционална храна е киселото мляко, което освен че е източник на лесноусвоим калций, пълноценен белтък и витамини от В група, благодарение на въздействието на млечнокиселите бактерии и на съединения, които се образуват при млечнокиселата ферментация, оказва благоприятен ефект върху здравето - подобрява храносмилането, стимулира движението на червата и намалява запека, повлиява благоприятно баланса в червата и така редуцира случаите на чревни разстройства, тяхната продължителност и тежест; подобрява имунитета, намалява риска от сърдечносъдови заболявания, като съдейства за понижаване на холестерола в кръвта и високо кръвно налягане.

Наукатата за функционалните храни е насочена основно към разработване на храни за благоприятно повлияване развитието на плода по време на бременността, на растежа и здравето на кърмачетата и малките деца; разработване на продукти, които повлияват регулацията на основни метаболитни процеси и специално за намаляване на риска от диабет и затлъстяване; за подкрепа защитата на организма срещу оксидативния стрес, който води до нарушения в имунитета и увеличава риска от голям брой заболявания; за намаляване на риска от сърдечносъдови болести; храни за благоприятно повлияване на стомашно-чревните функции, за подобряване на умствената и физическата дейност.

Ето няколко примера за компоненти на храните, чието съдържание може да ги направи "функционални":

- Веществата с антиоксидантно действие, които неутрализират свободните радикали като витамин С, Е, каротените, биофлавоноидите, селена и др.

- Растителните влакнини особено разтворимите като бета-глюкан, съдържащ се основно в овесените трици, който понижава общия и лошия холестерол.

- Рибните мазнини, богати на омега -3 мастни киселини, които понижават риска от сърдечносъдови болести, като намаляват образуването на кръвни съсиреци, понижават повишените триглицериди в кръвта и оказват противовъзпалително действие.

Проучванията през последните години откриха наистина голям брой вещества и компоненти на храните, които могат да оказват полезен за здравето ефект. От друга страна, се търсят веществата в храните, които увеличават риска от заболяванията и чието отстраняване може да намали този риск. Функционалните храни са с голямо бъдеще и все повече ще намират място във всекидневното хранене за подкрепа на здравето и хранителната профилактика на болестите.