Отговаря проф. Стефка Петрова, консултант на в. "24 часа" по хранене и диетика от старта на здравното приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Проблемите, които се получават при операция на дебелото черво, зависят от това каква част от него е отстранена. При всички случаи обаче има условия за повишена загуба на течности и дехидратация, за развитие на възпалителни процеси в останалата част от дебелото черво, на гастроентерити.

След операцията основен принцип на диетата е, че трябва да се яде често - най-малко 5 пъти на ден, като приемате малки количества храна - по 200-250 г. Много е важно да се пият достатъчно течности - поне 6-8 чаши дневно. Пиенето на минерална вода е полезно, но препоръчително е тя да бъде слабо минерализирана.

След операцията храненето трябва да е пълноценно, богато на витамини, минерали и висококачествен белтък, като същевременно храните да са лесни за храносмилане. От белтъчните храни се препоръчват мляко (особено кисело), извара, риба, яйца (яйчен белтък) и крехки постни меса. Нужно е да се избягва приемът на храни, които са богати на целулоза - боб, леща, черен хляб, семена, ядки, сурови зеленчуци, сурови плодове с люспи и семки, сухи плодове. Диетата с ограничено съдържание на растителни влакнини може да намали диарията, газообразуването, болките и гаденето.

Плодовете и зеленчуците трябва да бъдат обелени, да се консумират след предварително задушаване, варене на пара, печене. Цитрусите не са подходящи за консумация. Тъй като при термичната обработка голяма част от витамин С се разрушава, препоръчително е да вземате допълнително витамин С (100 - 150 мг дневно) под формата на хранителна добавка, най-добре като сироп.

Трябва да изключите също всички дразнещи стомашната и чревната лигавица подправки като чесън, лук, черен и лютив червен пипер, чили и др. Също и да избягвате съдържащи кофеин напитки (кафе, черен и зелен чай, кока-кола), газирани напитки, алкохол. Киселото мляко и другите киселомлечни продукти имат много благоприятен ефект върху чревната микрофлора, върху имунната система на червата, състоянието на лигавицата на дебелото черво, намаляват диарията и възпалителните процеси на червата и се препоръчва увеличаване на консумацията им.

Постепенно, за период от 6 месеца след операцията, диетата се разширява до преминаване на здравословно балансирано хранене, но остава изискването да се изключват или ограничават храните, които имат индивидуално дразнещо действие.