Отговаря проф. Стефка Петрова, консултант на в. "24 часа" по хранене и диетика от старта на здравното приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Водата е жизненоважна за функциите на организма. Тя представлява 45-75% от телесното тегло на човека в различните възрастови периоди, като при кърмачетата относителното й количество е най-голямо, а при старите хора най-малко. Възрастният човек се нуждае от около 2,5 литра вода дневно, като 1,5 л се набавя чрез вода и други течности, около 700 мл постъпват чрез твърдите храни, а около 300 мл се образуват в организма при окислителните процеси.

Недостатъчният прием на течности или големите загуби на вода, без да бъдат възстановени, нарушават водния баланс на организма. Тогава се нарушава балансът на т.нар. електролити - натрий, калий и хлориди, които се намират в извънклетъчното и вътреклетъчното пространство и изпълняват важни функции. Нарушеният водно-електролитен баланс се проявява в различно по вид и тежест обезводняване със сериозни последици за здравето.

При висока температура на околната среда настъпва усилено изпотяване, за да се поддържа нормална температура на повърхността на тялото и загубите на вода значително се увеличават, което увеличава потребността от воден прием. Физическите усилия водят до образуване на топлина в организма, поради което настъпва засилено изпотяване, за да се охлади тялото.

При интензивни физически упражнения трябва да се пият достатъчно течности преди, по време и след тях, за да се предпази организмът от обезводняване.

Естествени диуретици като кофеина и алкохола също може да повлияят водния баланс. Установено е, че 6 чаши кафе дневно водят до увеличаване отделянето на урина и до нарушен воден баланс. Алкохолът потиска антидиуретичния хормон в мозъка, което в крайна сметка води до увеличени водни загуби. Болестни състояния, които нарушават водно-електролитния баланс, като диария, повръщане, треска; употребата на някои лекарства като диуретици, разхлабителни, литий и др. могат също да предизвикат или да допринесат за обезводняване на организма.

Приемането на достатъчно течности е задължително условие за здраве. Ако съществуват условия, които увеличават риска от обезводняване, трябва да се взимат мерки, за да не се стига до критично състояние.