Отговаря д-р Аспарух Аспарухов, консултант е на "24 часа" по ортопедия от старта на здравното му приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Рахитът е метаболитно заболяване, при което намалява нивото на серумния калций и фосфор. Развива се обичайно между шестия и осемнадесетия месец след раждането, само рядко след третата година. Причината е в липсата на витамин D поради недостатъчен прием с храната или нарушено усвояване вследствие нарушена бъбречна функция.

Независимо от първопричината рахитът се характеризира морфологично с дезорганизация на процеса на енхондрално вкостяване (зоната на растеж на костите). Узряването на хрущялните клетки е забавено, като същевременно разрушаването им е нарушено. Като резултат тези клетки се натрупват и зоната на растежния хрущял се разширява. Това е един важен белег за диагнозата, който има характерно рентгеново изображение - блюдообразно разширяване на епифизите на дългите кости.

При по-леките форми заболяването може да се прояви само с разширяване на предната (челна) фонтанела и шевовете на черепа. Поникването на зъбите е забавено. Костно-хрущялните съединения на ребрата могат да се задебелят и да се проявят клинично като т.нар. рахитична броеница.

При нелекуваните деца настъпва видима деформация на черепа с изпъкване на теменните кости и хлътване на челото. Гърдите придобиват характерна форма с изпъкване напред - т.нар. птичи гърди. След прохождането се задълбочава изкривяването на краката в коленните стави с типична О-образна форма. За диагнозата допринася и лабораторното изследване на калция и фосфора в кръвта, което винаги е значително занижено. Характерно променени са и стойностите на алкалната фосфатаза.

Профилактика на заболяването след 3-месечна възраст е предписване на витамин D в подходяща дозировка от личния лекар. Препоръчва се излагане на слънце или облъчване с ултравиолетови лъчи. При развил се клинично рахит натоварването трябва да се ограничи, може да се поставят шини на крайниците, за да се предотвратят деформациите. Към оперативна корекция на изкривяванията се пристъпва след петата година.