Отговаря д-р Аспарух Аспарухов, консултант е на "24 часа" по ортопедия от старта на здравното му приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

При всяка промяна в положението на тялото се изменят и размерите на междупрешленните отвори. Това са местата, през които гръбначномозъчните нерви напускат прешлените и се отправят към периферията на крайниците и тялото.

Шийният отдел на гръбнака е най-подвижен - съставен е от седем прешлена, а движенията на главата и шията са възможни в почти всички посоки.

Понятието "цервикален синдром" съдържа симптоми, предизвикани от дегенеративно променените междупрешленни дискове в шийния сегмент на гръбначния стълб.

Анатомична особеност на шийния сегмент са т.нар. ункусни израстъци, които предразполагат към по-често развитие на дегенеративни изменения в сравнение с другите отдели на гръбначния стълб. Стареенето (дегенерацията) на междупрешленните дискове е процес на обезводняване, който води до намаляване на височината на диска и стесняване на междупрешленните отвори.

Намаляването до пълното ликвидиране на т.нар. резервно пространство за коренчетата на гръбначно-мозъчните нерви предизвиква дразнене на нервните коренчета, притискане на съпровождащите ги кръвоносни съдове, изместване на фасетките на ставните израстъци на прешлените с вторична дегенерация в тях.

Клиничното проявление на цервикалния синдром се изразява с внезапно начало на оплаквания от болка и скованост в шията. Тези прояви се провокират от промяна в позицията на главата.

Обичайно е засилване на болките през нощта. Пациентите се събуждат с болка в рамената, тръпнене на засегнатата ръка чак до върховете на пръстите. Към това могат да се добавят и шум в ушите, пристъпи на главоболие, световъртеж, гадене и повръщане, болка в областта на тила. Смущения в преглъщането и затруднения при хранене възникнат в случаите с остеофитни промени отпред на прешленните тела. Рядко се наблюдават и промени в зрението и дихателни отклонения.

Рентгенографията, електромиографията, миелографията, компютърната томография и ядрено-магнитното сканиране допринасят за изясняване на диагнозата. Извършват се по преценка на лекуващия лекар.

В лечението на цервикалния синдром особено място се отделя на обездвижването. Чрез него се елиминира механичното дразнене на нервните коренчета. В острия период се препоръчва обездвижване в яка, която придържа шията фиксирана. Яката не се сваля и през нощта. Локалното прилагане на топлинни процедури в комбинация с нестероидни противовъзпалителни лекарства постепено намалява отока в нервните коренчета, предизвикан от възпалението.

  След преодоляване на острия стадий е важна рехабилитацията за изграждане на т.нар. мускулна яка, която да замени прилаганата преди това ортеза. Към операция се пристъпва в случаите, при които описаното лечение е без резултат. Увреденият междупрешленен диск се отстранява и двата съседни прешлена се обездвижват чрез костен присадък и метален имплант, като задължително се възстановява височината, респективно обемът на междупрешленните отвори. При по-обширни увреждания операцията може да се извърши на повече от едно ниво.