Отговаря д-р Аспарух Аспарухов, консултант е на "24 часа" по ортопедия от старта на здравното му приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Процесите на износване на рамото по-често започват от т.нар. втора раменна става - пространството между акромиалния израстък на лопатката и главата на раменната кост. Стареенето засяга залавното място на мускулите от ротаторния маншон. Намалява здравината на сухожилията и понякога при незначителни усилия те частично или напълно се разкъсват. Появява се постоянна болка в засегнатото рамо и невъзможност да се повдигне ръката. Често на същото място се отлага и калций.

Същността на артрозата на раменната става е в износване на хрущяла на същинската раменна става. За това допринасят професии и спортове, свързани с работа на ръцете над главата, различни видове артрити (ревматоиден, вилонодуларен, обменни), травми на ставните повърхности, асептична некроза на главата на раменната кост и др.

В началните стадии може да се очаква добър ефект от нестероидните противовъзпалителни лекарства, съчетани с физиотерапия и балнеолечение. Тренирането на раменните мускули с подходяща индивидуална програма подпомага функционалното възстановяване. В някои случаи се предприема артроскопски дебридман на ставата - почистване на увредените части от хрущяла, на възпалената част от лигавицата на ставната капсула (синовектомия) или на калциевите отлагания.

Операцията се извършва атравматично през два или три малки отвора. При напреднал процес с изцяло разрушаване на хрущяла и деформиране на ставните повърхности, с непоносими болки при движение и в покой, алтернативата е ендопротезно заместване с изкуствена става.

При увреждане на ставния хрущял изолирано само върху раменната глава може да се приложи специален вид протеза, без да се отнема голямо количество от подлежащата кост.