Отговаря д-р Аспарух Аспарухов, консултант е на "24 часа" по ортопедия от старта на здравното му приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Деформацията на ходилата, известна като халукс валгус и популярна сред населението като кокалчета на пръстите, представлява отклонение на първата фаланга на палеца към срединната линия на ходилото и изместване на ходилната (метатарзалната) кост на палеца навън.

Увеличението на ъгъла между I и II кости на ходилото над нормалните 10 градуса предизвиква отклонението на палеца навътре. Тези изменения са съчетани още със спадане на напречния свод на ходилото, а с напредване на деформацията и с промяна във формата на II пръст като "пръст чукче" - пръстът се отклонява нагоре и от притискането му в обувката се получава болезнен мазол (клавус).

По вътрешната страна на ходилото се оформя болезнена мекотъканна подутина. В някои случаи тази подутина може да се зачерви в резултат на възпаление. Вследствие спадането на напречния ходилен свод по стъпалната част на ходилото, проекционно под главите на II и III ходилни кости се образуват болезнени мазоли.

Описаните изменения нарушават значително формата на ходилото и според тежестта на деформацията затрудняват носенето на обувки и променят походката.

При леките форми на деформация, когато процесът е още в начален стадий, се коригира напречният ходилен свод чрез подходящи обувки или с ортопедична стелка. Приспособление за раздалечаване на I от II пръст също ще облекчи състоянието. Тези ортезни средства могат да се намерят в санитарните магазини по предписание на ортопед.

Към оперативна корекция на халукс валгус се пристъпва, когато измененията са напреднали. Не бива операцията да се отлага дълго, защото морфологичните изменения в костите и сухожилните структури на костта стават непоправими. Видът на операцията се определя от ортопеда след клиничен преглед и стрес-рентген (снимки с натоварване). Операцията може да бъде само мекотъканна, костна или комбинирана. При случаите с тежки изменения не се препоръчва ампутирането на II пръст, защото това само ще задълбочи деформацията на ходилото.