Отговаря д-р Аспарух Аспарухов, консултант е на "24 часа" по ортопедия от старта на здравното му приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

С термина артрит се означава най-общо възпаление на една става. То трябва да се разграничава от определението артроза или остеоартрит, което показва, че процесът в ставата е от дегенеративен произход, т.е. от стареене. Често тези две понятия не се разграничават и артрит се употребява като събирателно.

Ревматоидният артрит е най-честата възпалителна причина за заболяване на глезенната става. Много рядко се засяга само една става. По-често е част от един полиартрит, при който е ангажиран повече от една става, нерядко симетрично.

Диагнозата ревматоиден артрит се доказва с типично клинично проявление (зачервяване и подуване на засегнатите стави, ограничаване на подвижността, характерна скованост) и най-вече с лабораторни изследвания.

Други заболявания на ставите от възпалително естество са ювенилният артрит, серонегативният полиартрит, анкилозиращият спондилит със засягане, макар и рядко на глезенната става, ентеропатични артрити, синдром на Райтер, псориатичен артрит, артрити при заболяване на черния дроб.

Някои системни заболявания, като лупус еритематодес, склеродермия, васкулити, синдром на Сьогрен и др., освен типичното за всяко от тях клинично представяне, се проявяват и с клиниката на артрит. Невропатичните стави (болест на Шарко), саркоидоза, хипертрофични остеоартрити често създават клинични затруднения при диагностиката. Някои кръвни заболявания (хемофилия), нарушения в обмяната на мастите или диспротеинемии засягат нерядко и глезенната става. Подагрозният артрит като обменно заболяване може да се прояви и в глезенната става, в повечето случаи заедно с ангажиране и на други стави.

Остеоартрит (артроза) на глезенната става е заболяване, причинено от стареене на ставния хрущял с последващо разрушаване на ставата. Наднормено тегло, професионално или спортно натоварване са чести причини за развитието на остеоартрита. Вътреставни счупвания или неправилно зараснали счупвания на костите непосредствено около глезенната става (тези на подбедрицата или на ходилото), както и отдалечени счупвания (на бедрената кост, на таза) с промяна в осевите натоварвания на долните крайници причиняват прогресивно износване на ставата с типични за артрозата болки и функционални отклонения.

Лечебният подход към изброените разнородни причини за развитието на артрит в глезенната става също е различен. При възпалителните артрити лечението изисква терапия, подходяща за конкретния причинител. Профилактирането при някои форми на артрит, като например при хемофилния артрит или при остеоартрита вследствие затлъстяване, е конкретна форма за предотвратяване на влошаване.

Неправилно зарасналите счупвания налагат оперативна корекция на осевите отклонения. Нерядко изработването на индивидуални обувки или използването на ортези облекчават състоянието. При тотално износване на глезенната става възможностите са имплантиране на изкуствена става или оперативното й обездвижване.