Отговаря д-р Аспарух Аспарухов, консултант е на "24 часа" по ортопедия от старта на здравното му приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Ендопротезирането на ставите е един от най-големите успехи на съвременната медицина. Възстановяване на нормалната походка без помощни средства и извършване на обичайната делнична дейност задоволява повечето от пациентите в напреднала възраст. В млада, професионално активна възраст изискванията към оперираното коляно са по-големи и в тази връзка стремежът на лекарския екип и на болния е функционалното възстановяване да е близко до нормалното.

При предоперативното информиране на пациента, което лекуващият лекар е задължен да направи, е уместно да се уточни, че спортни занимания в рамките на следоперативната рехабилитация може да се започнат най-рано между третия и шестия месец след операцията. Това са велоергометрия с минимално натоварване и упражнения под вода (тангентор или басейн). Основният стремеж е да се възстановят оптимално движенията в оперираното коляно, както и силовият потенциал на гръбначната и тазовата мускулатура и тази на крайника.

Оперираното коляно трябва да е напълно спокойно и безболезнено, за да се пристъпи към по-сериозни спортни натоварвания. Обичайно пациентите желаят да упражняват спортовете, които са практикували, преди да се увреди коляното. Това невинаги е възможно поради различната степен на натоварване.

Пациентите трябва да знаят, че спортовете с малко или потенциално малко натоварване за реконструираното коляно са: колоездене (велоергометрия), лека гимнастика, плуване (кроул), ходене и тичане по мека тревиста настилка, голф, танцуване, боулинг, гребане, аеробика без значими отскоци, ски бягане.

Не се препоръчват спортове с голямо натоварване като: тенис (единично), интензивно бягане, гимнастика с уреди, скокове (дълъг и висок), игри с топка (баскетбол, волейбол, футбол, хандбал), хокей, катерене, карате, джудо.

Пациентите с ендопротеза на коляното не бива да забравят, че ставата е изкуствена и от тяхното поведение и разум зависи функционалната годност на новата става.