Отговаря д-р Аспарух Аспарухов, консултант е на "24 часа" по ортопедия от старта на здравното му приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

При напреднал процес на дегенерация в коляното ставните повърхности се разрушават значително. Алтернатива в тези случаи е ендопротезно заместване на коленната става. По преценка на лекаря, когато заболяването е локализирано само в единия от двата отдела на коляното - вътрешния или външния, е възможно частично заместване на коляното с т.нар. уникондилна коленна става. При този вид изкуствени стави оперираните запазват усещането за собствена става.

Цялостно протезиране на коляното се предприема при разрушена коленна става. Пациентът е с напълно нова става, с възстановена биомеханика и стабилност, с нормализирана свобода на движения. При циментната фиксация на модулите оперираните се раздвижват още на следващия ден след имплантирането и се започва рехабилитация по стандартна програма. За предотвратяване на усложнения се провежда профилактика с нискомолекулярен хепарин и антибиотик. Средният срок за възстановяване след операцията е от три до пет месеца.

Ендопротезирането на коленната става позволява да се премахнат постоянните и нетърпими болки, да се подобрят и в много от случаите напълно да се възстановят движенията в заболялата коленна става, да се елиминират помощните средства (бастун или патерици), да се нормализира сънят, респективно психическото състояние, да се възвърне самочувствието и обичайната активност.

"Животът" на една изкуствена колянна става е десетилетия при правилно поставяне и при спазване на режим от оперирания - поддържане на нормално телесно тегло, ходене с умерена походка без бягане и скачане, без натоварване с допълнителни тежести.