Отговаря д-р Аспарух Аспарухов, консултант е на "24 часа" по ортопедия от старта на здравното му приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Широк таз, деформация на колената под формата на "Х" и плоскостъпие са характерните клинични прояви на патологията пателофеморална нестабилност - изместване на колянното капаче. Повишената ставна подвижност при тези болни е в основата на описаните клинични прояви.

Същността на патологията е дефицит на ензим, изграждащ колагена в съединителната тъкан, което се унаследява доминантно, т.е. във всяко поколение. По-рядко причината е в недоразвитие на костния скелет, изграждащ ставата, като по-плитка бедрена ямка или особена форма на капачето.

При незначителна по интензитет травма, обикновено при фиксирано към пода ходило и рязко завъртане на тялото, каквито са усилията при някои спортни занимания, при танци и пр., капачето се измества рязко навън.

Внезапното съкращаване на четириглавия бедрен мускул и разгъване на коляното в повечето случаи връща луксираното капаче на мястото му. Двата акта са съпроводени със силна болка, причинена от разкъсване на връзките на капачето по вътрешната страна на коляното и нерядко от откъсване на малък костно-хрущялен фрагмент от една от двете кости. От увредените структури се оформя голям вътреставен кръвоизлив. Най-често пострадалите са подрастващи във възрастта между 11 и 16 години, когато вътрешната глава на четириглавия бедрен мускул е недоразвита.

По преценка на лекаря лечението може да бъде насочено към активиране на този мускул за динамично възстановяване на патело-феморалното равновесие след преодоляване на острата травма и имобилизация в подходяща ортеза, центрираща колянното капаче.

При случаите с по-обширни увреждания или рецидивиране на луксацията лечението е насочено към оперативно възстановяване на разкъсаните връзки, респективно към отстраняване или фиксиране на костно-хрущялните фрагменти. Ако при предварителния преглед се прецени, че недоразвитие на костния скелет е причина за изместването на капачето, лечението се конкретизира в операция за възстановяване на нормалните анатомични съотношения.