Отговаря д-р Аспарух Аспарухов, консултант е на "24 часа" по ортопедия от старта на здравното му приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

В големите болници, включително и в България, тази нова технология се прилага. Компютърната навигация се развива непосредствено със стремежа за опериране през по-малък разрез с минимално травмиране на тъканите в зоната. Чрез минимално инвазивно опериране, т.е. с минимална оперативна травма, болният се възстановява по-бързо.

С желанието за ограничаване на оперативното поле обаче нараства възможността за грешки поради недостатъчното разкритие и невъзможност за цялостен контрол на оперативния процес. Компютърната навигация е тази, която при минимален разрез, без достатъчна директна видимост на структурите, върху които се работи, осигурява оптимална точност и прецизност.

В ортопедията компютърната навигация намира приложение преди всичко в ендопротезното заместване на големите стави - тазобедрена, колянна, раменна. През малко разкритие възможността от грешка в ориентирането на имплантите е реална и чрез компютърната навигация може да се определи и реализира точното положение на компонентите на изкуствената става. За тазобедрената става това се изразява в предотвратяване на костно или мекотъканно притискане, което е една от причините за изкълчване на изкуствената става или за преждевременното й разхлабване.

Навигацията е скъпо струваща апаратура и е във възможностите само на големите болници.