Отговаря д-р Аспарух Аспарухов, консултант е на "24 часа" по ортопедия от старта на здравното му приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Вродената дисплазия на тазобедрената става е едно от най-важните и предизвикателни по отношение на лечението аномалии на костно-мускулната система. Значимостта на заболяването се изразява още и в това, че след раждането то не е явно забележимо.

Единствено чрез ефективната профилактика с ултразвуково изследване на тазобедрените стави на бебето в края на първия месец след раждането може да се открие патология или предразположение за нея и да се лекува успешно.

Ако аномалията не бъде открита и лечението започне късно (година и повече след раждането), тазобедрената става остава недоразвита с различни по обем остатъчни деформитети. Недостатъчното оформяне на свода на ставната ямка в тазовата кост (ацетабулума) и деформациите в бедрената кост създават биомеханични отклонения. Заради тях натоварването е върху по-малка площ от нормалното. Това води до преждевременно износване на хрущяла и до артроза.

Клиничните прояви в по-късен етап са болка, ограничаване подвижността в ставата и скъсяване на крайника. За предотвратяване на този ход на болестта в детска възраст се извършват различни по вид операции, най-често коригиращи остеотомии на таза и/или бедрото, с които се цели тазобедрената става да се постави в по-благоприятна биомеханична ситуация, близка до нормалната.

В повечето случаи след такава операция бъдещото правилно развитие на ставата е гарантирано при съобразен със заболяването режим на делнична и професионална активност. Препоръчва се да се поддържа нормално за ръста телесно тегло, защото в опорната фаза на ходене натоварването за ставата се увеличава от 3 до 7 пъти според дължината на крачката.

При тичане и скачане натоварването е най-голямо. В тази връзка на пациентите с дисплазия на тазобедрените стави не се препоръчва да упражняват спортове, които биха допринесли за износване на ставата.

При екстремно каране на ски като спускане по неравен терен с голяма скорост натоварването за тазобедрените стави е голямо. Но любителското пързаляне със ски по не особено тежък терен способства за развитие на околоставната мускулатура, повтарящите се многократно движения благоприятстват храненето на ставния хрущял и поддържат става със запазена цялост. Въпреки това за препоръчване са плувните спортове.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...