Отговаря д-р Николай Доганов, акушер-гинеколог и консултант на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

В някои случаи на вродени аномалии при нормална менструираща матка липсва връзката между празнината й и външните гениталии.

Проблемите обикновено се откриват след първата менструация, когато периодично момичето получава болки ниско в корема, често уриниране.

Открива се подутина ниско в корема и може да има симптоми на перитонеално дразнене.

При налично влагалище препятствие за изтичане на менструалната кръв могат да бъдат аномалии на химена (липса на отвор) или влагалищни прегради. Ако не се създаде път за менструалната кръв, с всяка менструация тя изпълва и раздува запушеното влагалище, матката, тръбите и тазовата коремна кухина.

По-рядко се открива пълна или частична липса на влагалище. Понякога не се вижда само маточната шийка или каналът й е запушен - това е непоправимо и налага отстраняване на матката. При вторично инфектиране могат да се образуват абсцеси или да се развие ендометриоза. В останалите случаи се провежда оперативно лечение, включително създаване на изкуствено влагалище.

"Майчин дом" има голям опит при създаването на ново влагалище. Тапицирането на тунела му става или с кожа от големите срамни устни, или с перитонеум.