Отговаря д-р Николай Доганов, акушер-гинеколог и консултант на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Адхезиите (срастванията) са едни от големите усложнения на хирургията и могат да доведат впоследствие до сериозни клинични усложнения като чревна непроходимост, коремна и тазова болка, стерилитет.

Следоперативните сраствания могат да се развият след коремна или гинекологична операция, включително и лапароскопия. Те възникват като нормална реакция на тъканното възстановяване вследствие на разделянето на тъкани и органи и нараняването на тазовите повърхности.

До голяма степен недопускане на следоперативните сраствания е невъзможно. За да се намалят или избегнат, се използват щадящи оперативни техники, при които не се стига до некроза на тъканите, щателна перитонизация и някои фармацевтични агенти (кортикостероиди, нестероидни противовъзпалителни) или използване на физични бариери като специални платна.

На пазара се предлагат и тъкани, които се резорбират (всмукват).

Според статистиката тазовите сраствания са причина за стерилитет в 15-20% от случаите. Освен това следоперативните сраствания са една от водещите причини за хронична тазова болка.

Освен от хирургични вмешателства сраствания могат да се получат при тазови инфекции или при ендометриоза. Една от честите причини за инфекция, в повечето случаи протичаща незабелязано и водеща до сраствания, увреждане на маточните тръби и стерилитет, е хламидиалната инфекция, която се предава по полов път. Ендометриозата е заболяване, при което жлези на маточната лигавица се развиват извън маточната кухина. Характеризира се със силни болки по време на менструация и понякога обилни менструални кръвотечения. Диагнозата се поставя с лапароскопия.

Освен сраствания на органите в малкия таз са познати и сраствания в маточната кухина, които най-често се получават след кюртаж при аборт или друга причина. Характеризират се с липса или оскъдна менструация и стерилитет. В тези случаи менструацията не може да се предизвика с хормони и последващото изследване - хистероскопия или рентгенова снимка на маточната кухина с контраст, открива слепвания (синехии) в празнината на матката. Отстраняването им е просто и ефективно.

Унищожаването на лигавицата на маточните тръби и сраствания на просвета им (запушване на маточните тръби) е най-честата причина за стерилитет до 90% от случаите и се дължи на инфекции на горния генитален тракт. Превенцията се състои в предпазване от полово предавани инфекции и нежелана бременност, защото абортът е честа причина за такива.