Отговаря д-р Николай Доганов, акушер-гинеколог и консултант на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

В агенцията по лекарствата доскоро нямаше регистрирана у нас ваксина срещу рак на шийката на матката. Той е едно от най-честите злокачествени заболявания при жените. Доказано е, че причинител са човешките папиломатозни вируси - HPV - типове 6, 11, 16 и 18 (най-често 16 и 18). Те причиняват около 70% от заболяванията и се предават по полов път.

Gardasil е четиривалентна ваксина. Води до 100% предотвратяване на високостепенните предракови изменения на шийката и неинвазивния рак на шийката на матката, които причиняват около 70% от случаите на заболяването.

Анализът показва, че получилите 3 Gardasil не са имали инфекция от HPV - типове 16 и 18 в период на проследяване от 18 месеца. В период от 2 г. е установено, че при ваксинираните рискът да се развие неинвазивен рак е намалял с 97%. Отначало е била прилагана двувалентна ваксина (тип 16 и 18 в 3 дози), а впоследствие четиривалентна (типове 6, 11, 16 и 18), разрешена за употреба в Европа и САЩ.

Приложението на Gardasil при млади жени значително намалява честотата и на причинителите на кандиломи - тип 6 и 11.

При прилагането на Cervivax е постигната серопозитивност на вирусите тип 16 и 18, антитела при 98% от пациентките. Тези антитела са се запазили продължително време и ваксината е била ефективна и срещу човешки папиломен вирус типове 45 и 31, които причиняват 70% от случаите на рак на шийката на матката.

У нас отскоро се прилага ваксината Silgapd (HPV ваксина типове 6, 11, 16, 18 с цена около 238 лв. за всяка от трите апликации). Тази ваксина предпазва от високостепенна цервикална дисплазия, рак на шийката, остри кандиломи и др. Ваксината не лекува съществуващи активни огнища.