Отговаря д-р Николай Доганов, акушер-гинеколог и консултант на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Инфекцията с човешкия папиломен вирус (ЧПВ) е едно от най-честите заболявания, предавани по полов път. Досега са описани над 56 различни типа ЧПВ, от които около 40% се свързват с изменения на аногениталния тракт.

Човешките папиломни вируси могат да се разделят на две големи групи: такива, които инфектират кожните повърхности, и такива, които засягат предимно лигавиците. С предракови и ракови промени се свързват типовете: 6, 11, 16, 18, 31, 33 и 35. По степен на канцерогенност тип 6 и 11 са нискорискови и причиняват предимно екзофитни (растящи навън) кондиломи и на ларинкса - папиломи. ЧПВ-16 и ЧПВ-18 са високорискови и се откриват в предракови и ракови изменения и ракови метастази. Тези типове са по-често срещани в Германия, по-рядко в САЩ и най-рядко в Япония (33-39%).

Най-честите прояви на ЧПВ инфекция са:

Остри кондиломи. Развиват се като брадавицовидни разраствания над повърхността на кожата около ануса и външните гениталии. Имат нисък онкологичен потенциал. Лекуват се, като се отстранят с лазер, електронож, намазвания с подофилин или трихлороцетна киселина. По време на раждане рискът от предаване на инфекцията от нелекувани кондиломи на бебето е 1:400. При рецидиви може да се приложи лечение с интерферон или цитостатик локално.

Интраепителиална неоплазия (ИЕН). Представлява развитие на атипични епителни клетки на външните полови органи, влагалището, шийката и перианалната област. Най-добре ИЕН е проучена на маточната шийка. Тежките случаи на ИЕН от 1/3 до 2/3 преминават в рак до 10-15 години. Нелекуваните изменения могат да регресират (да претърпят обратно развитие) и спонтанно. Измененията на маточната шийка невинаги могат да се видят с просто око и в повечето случаи пациентките нямат оплаквания. Диагнозата се поставя с цитологично изследване на излющени клетки от влагалището и шийката. Други методи са колпоскопията, биопсията и конизациото (изрязване на конус от маточната шийка). Типизирането на вируса се извършва с имунологични методи и методи за идентифициране на нуклеиновите киселини. Лечението на ИЕН се състои в отстраняване на променената зона и околната тъкан с различни методи.

Раковите изменения се лекуват по принципите на онкологията в зависимост от стадия на заболяването.

Разковничето за ранното откриване на ЧПВ инфекции и за 100% излекуване е в редовните гинекологични прегледи - 1-2 пъти годишно, и вземане на цитонамазка всяка година.