Отговаря д-р Николай Доганов, акушер-гинеколог и консултант на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

При ин витро оплождането в лабораторни условия яйцеклетките на жената се събират със сперматозоидите на нейния партньор, за да се оплодят. Получените ембриони се прехвърлят в матката на съпругата или се замразяват.

Ин витро методът включва задължителните етапи: селекция и подготовка; стимулация на овариалния (яйчниковия цикъл); проследяване на стимулацията и изваждане на яйцеклетките (пункция); биологична част; трансфер на ембрионите в матката; терапия, проследяване и диагностициране на ранна бременност.

Не всички случаи на стерилитет са подходящи за лечение чрез ин витро. Успеваемостта на метода е значително по-висока, когато се провежда при жени под 35 години.

В България забременяват средно около 20% от двойките след ин витро оплождане. Извършването на терапевтичните процедури е съобразено с медицинските стандарти, като предварително е взето и информираното съгласие на пациентите.