Отговаря д-р Николай Доганов, акушер-гинеколог и консултант на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Конгениталните (вродените) аномалии са необратими морфологични дефекти, проявени при раждането на плода, които организмът не може да поправи при последващото се развитие чрез растеж и регенеративни процеси.

Честотата на явните малформации е 2-3% от новородените, но реално е 2 пъти по-висока. Екзогенните (външните) фактори, които могат да се свържат с появата на конгениталните аномалии, се определят като дисморфогенни. Терминът тератогенни (тератоген - произвеждащ чудовище) може да се използва за по-големи и тежки абнормалитети.

Рентгеновите лъчи са един от физическите фактори с дисморфогенно действие при ранна бременност. Периодът, в който дисморфогенните фактори могат да увредят човешкия ембрион, е много кратък и е около 8 седмици (след зачеването), т.е. времето, през което жената още не знае, че е бременна.

Периодът, в който оплодената яйцеклетка още не е достигнала матката (преимплантационен период), е с максимална ембриотоксичност и тогава екзогенни фактори могат да убият зародиша. Но не е доказано дали могат да причинят конгенитални малформации.

След 7-ия - 8-ия ден от оплождането, когато ембрионът е имплантиран вече в маточната лигавица и започва бързо да се развива, всеки орган и всяка система преминава през критичен стадий на диференциация. В него агенти (физически, лекарства, вируси и др.) специфично могат да увредят органи или система и да причинят големи малформации или смърт на плода.

Лъчевият диспансер на ВМА може да определи облъчващата доза и да даде заключение за рисковете, на които е изложен плодът. При желана бременност, ако независимо от рисковете майката иска да задържи плода, е препоръчително в специализирано заведение като "Майчин дом" да се изследва фетална морфология (морфология на плода) чрез ултразвукови изследвания и да се направи скрининг (пресяване) за хромозомни дефекти.