Отговаря д-р Николай Доганов, акушер-гинеколог и консултант на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Rh антигените се представят от три групи двойки Dd, Cc и Ee. Наличието на D-антиген определя индивида като Rh положителен, а липсата му като Rh отрицателен.

Rh несъвместима бременност е възможно да се наблюдава при Rh отрицателна жена, бременна от Rh положителен мъж. В тези случаи, ако плодът е положителен, се предизвиква т.нар. имунизация на майката с образуване на антитела и последващо увреждане на плода. Вероятността при Rh отрицателна майка и Rh положителен баща да се развие Rh положителен плод е от 50 до 100% в зависимост от унаследяването от бащата (средно около 70%). Ако не знаем Rh на бащата, шансът да се роди Rh положително бебе е около 60%.

Средно 10% от всички бременности са Rh несъвместими, като само в 20% от тях настъпва образуване на антитела в майката срещу D-антигена, или т.нар. сенсибилизация. Това е рисковият фактор за увреждане на Rh положителен плод по време на бременността.

Риск от Rh имунизация съществува и при аборт по желание, като той е около 3%.

При процеса на сенсибилизация преминават червени кръвни телца от плода към майката и предизвикват образуването на съответните антитела. Те обратно могат да преминат към плода по време на бременността, увреждат червените кръвни телца на плода и предизвикват развитието на различна по степен анемия на плода.

На всяка жена при първото посещение при гинеколог след установяване на бременност се изследва кръвната група, Rh фактор (резус-фактор) и наличие на антитела в кръвта й. Ако бащата е Rh отрицателен, не съществува риск от развитието на Rh несъвместима бременност. При Rh отрицателна бременна и Rh положителен баща жената се изследва за антитела още в ранна бременност, а след петия месец веднъж месечно, защото антителата се появяват обикновено след 20-ата гестационна седмица при първата бременност.

Веднага след раждането отново се изследва майчината кръв за антитела, когато бебето е Rh положително. Ако то е Rh отрицателно, няма риск от образуване на антитела.

Профилактиката се извършва с единична доза анти-D-гама-глобулин на Rh неимунизирани бременни след раждането на Rh положително бебе. Същата доза се прилага и при всички случаи на бременност, завършили с аборт, както и при различни акушерски манипулации по време на бременността (например амниоцентеза).

При установяване на Rh несъвместима бременност и наличие на антитела в майчината кръв се проследяват количеството и нарастването на антителата. В някои случаи се налага стриктно наблюдение в болнични условия и раждането на бебето се решава съобразно неговото състояние и срока на бременността.