Отговаря проф. Петър Панчев, консултант на в. "24 часа" по урология от старта на здравното приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Нормално е след раждането двата тестиса да са разположени в скроталната торбичка по определен начин. Отпред е тестисът, зад него надсеменника (епидидимът) и от него започва семеотводният канал, който се включва в семенната връв (фуникулус сперматикус). В семенната връв има кръвоносни съдове, мускул и нерви, нужни за нормалното функциониране на тестиса. По една или друга причина, най-често спонтанно, а в някои случаи след травма, семенната връв се завива.

Тогава настъпва смущение в кръвоснабдяването, оток на тестиса и силна болка. Дори допирането на бельото до кожата на скротума е болезнено. Засегнатият тестис е по-високо разположен поради скъсяване от усукването на семенната връв. Умерено е уголемен. Скроталната кожа се изглажда, но не е топла. Болният може да има гадене и повръщане. Температурата му може да се повиши дори до 40 градуса. При опипване на тестиса освен болката прави впечатление, че епидидимът (надсеменникът) не е в нормалната си позиция, дори може да е обърнат.

Торзията може да се срещне във всяка възраст, но се смята, че е по-честа в първите 2 десетилетия от живота на мъжа. При пациентите, на които лечението е започнало след четвъртия час, нарушението в образуването на сперматозоиди е нарушено. Има намаление на броя на сперматозоидите и тяхната подвижност. Установено е, че завъртеният тестис произвежда "субстанции", които увреждат функцията на здравия тестис. При двустранно завъртане още на втория час настъпва пълно унищожаване на паренхима на тестиса и настъпва пълен стерилитет.

Диагнозата се поставя с помощта на анамнезата, опипване на тестиса (палпацията), доплерово изследване, сцинтиграфия на тестисите.

Лечението е консервативно. Опитва се ръчно да се завърти обратно. Ако това не е възможно, се пристъпва към операция. В повечето случаи забавянето на лечението се дължи на погрешна диагноза. Най-често се мисли за възпаление на надсеменника - епидидимит. Затова в неясни случаи трябва да се направи спешна консултация със специалист.