Отговаря проф. Петър Панчев, консултант на в. "24 часа" по урология от старта на здравното приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Наличието на кръв в спермената течност се нарича хемоспермия. На практика има истинска и лъжлива хемоспермия.

При истинската кръвта се прибавя и се смесва още в тестиса, семепроводите, семенните мехурчета, простатната жлеза. Оцветяването е равномерно.

При лъжливата хемоспермия кръвта е от уретрата - тя е свежа и не е хомогенно примесена със сперма.

Хемоспермията е симптом при наличие на епидидимит (възпаление на придатъка на тестиса), простатит (възпаление на простатната жлеза), коликулит (възпаление на коликулус семиналис (семенното хълмче), границата на волевия сфинктер), доброкачествена простатна хиперплазия и карцином на простатната жлеза, папиломатоза на уретрата, кондиломи на пикочния канал.

Най-често това е невинен симптом, дължащ се на спукване на някоя вена (повишено кръвно налягане).

За да се постави правилна диагноза, е необходимо да се разпита подробно болният (да се снеме точна анамнеза), да се направи ендоскопски преглед и микроскопско изследване на еякулата.

Причината за хемоспермията става ясна от клиничното, рентгенологичното и ендоскопското изследване на половите органи и пикочния канал. Лекува се основното заболяване - медикаментозно или оперативно. Трябва да се обърнете към уролог за изясняване на състоянието ви и да предприемете лечение, ако е необходимо.