Отговаря проф. Петър Панчев, консултант на в. "24 часа" по урология от старта на здравното приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Пенисът има две функции: да провежда урината навън и семенната течност при еякулация. Нормалната му дължина е 16-20 см. Размерът в невъзбудено състояние има малка връзка с размера във възбудено. И по-малките пениси при ерекция стигат размерите на по-големите.

Тестисите са мъжките репродуктивни органи с 2 функции: екзогенна (сперма) и ендогенна (тестостерон). Те се намират в скроталната торбичка. Левият е малко по-голям и стои по-ниско. Дължината на тестиса е 40-45 мм, предно-задният му размер е 25-35 мм, а напречният е 20-30 мм,. Теглото е 10-14 г. Преди пубертета размерите са по-малки, но това е физиологично.

Ако те останат след пубертета, това е патологично и трябва да се лекува. Пубертетът при момчетата настъпва на 14 г. Физиологичните промени траят около 4 г. При заболяването адипозогенитална дистрофия има затлъстяване от евнухоиден тип (таз, корем, крака) и генитална недостатъчност.

Обърнете се към специалист за консултация. Проблемите не са необратими. Трябва да се изследват всички хормони. При дефицит лечението започва незабавно. Не трябва децата да се травматизират психически. До отзвучаването на проблема да се занимават с обичайните си занимания.