Отговаря проф. Петър Панчев, консултант на в. "24 часа" по урология от старта на здравното приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Епидидимитът  възпаление на семенника на тестиса, което засяга мъже във всяка възраст. Изолираните възпаления на епидидима и тестиса са по-редки, много по-често възпалителният процес засяга и двата органа.

Причинители могат да бъдат всички микроби на пикочните пътища. Основният път на проникването им е входящият при наличие на възпаление в пикочния канал, простатата или пикочния мехур след инструментални изследвания или постоянен катетър при задържане на урината. Друг път на проникване е хематогенният като усложнение на инфекция или при наличие на гнойно огнище далеч от епидидима (грип, гнойна ангина, пневмония, фуруикулоза, абсцеси, сепсис). Възможен е и лимфогенният път на проникване при възпаление в съседство.

Острият епидидимит започва с болки, подуване, висока температура, често втрисане, отпадналост. Възпалението засяга и околните обвивки и тестиса и може да се развие хидроцеле, т.е. да се събере течност в обвивките на тестиса. Обемът на скротума нараства.

При благоприятно протичане след седмици острият епидидимит оздравява с пълна резорбция (усвояване) или образуване на ръбцова тъкан. При неизлекуване се хронифицира с абсцедиране и образува фистули. Острият епидидимит изисква лечение на легло, спазване на диета, приемане на течности. Скротумът се повдига.

Поставят се загряващи компреси. Тъй като е трудно да се определи причинителят, в началото се дават антибиотици с широк спектър, сами или в комбинация, за 10-12 дни. Прилагат се и симптоматични средства за балкота и температурата. При абсцеси се срязва или премахва тестисът и семенникът, ако е засегнат целият орган.

Хроничното възпаление се лекува системно, като стремежът е да се изолира причинителят от уретралния или простатния секрет. Прилагат се витамини и ваксини.

Банално средство е избягване на тесни дрехи - стегнати слипове, панталони,  работно облекло. Трябва да се спазва лична хигиена. Възможно най-често да се излиза на свеж въздух. Злоупотребата с алкохол и упойващи вещества води до прилив на кръв в малкия таз, което е условие за по-чести инфекции, особено при микротравми. Не трябва да се прекалява и с бурни танци с неритмични движения.