Отговаря проф. Петър Панчев, консултант на в. "24 часа" по урология от старта на здравното приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Пенисът е образуван от две кавернозни (пещеристи) тела и едно спонгиозно (гъбесто). Кавернозните тела са отговорни за ерекцията, а през спонгиозното тяло преминава пикочният канал, отзад то е задебелено (bulbus penis), а в горния му край се сформира главичката на пениса. Кавернозните и спонгиозното тяло са обвити от една фасция, която ги обединява. Над нея се намира подкожна тъкан, богата на мускулни влакна. Заболяванията на пениса, които могат да доведат до болки, са най-различни:

I. Невъзпалителни заболявания

1. Парафимоза- получава се, когато при фимози главичката се оголи и тесният отвор на препуциума попадне в браздичката зад главичката и не може да се върне обратно. Кръвообращението се нарушава, има силни болки и ако не се върне препуциумът или да се среже, може да се получи гангрена.

2. Приапизъм - изразява се с болезнена продължителна ерекция, без да има еротични желания. Засягат се само кавернозните тела, главичката е мека. Той се появява във всяка възраст. Изисква се неотложна помощ. Нелекуваният приапизъм и късно започнатото лечение (след 6 часа) водят до невъзвратими фиброзни промени на кавернозните тела и се стига до импотенция.

3. Индурацио пенис пластика - при това заболяване се образуват фиброзни плаки по дорзалната (задната) страна на пениса (по tunica aibuginea). В плаките могат да се отложат соли или костно вещество. Среща се след 40-годишна възраст. Пикочният канал не се засяга. При тези болни има болезнена ерекция. Нарушава се възможността за извършване на полов акт.

II. Възпалителни заболявания на половия член

1. Баланопостит - представлява възпалителен процес на главичката и кожата, която я покрива (препуциум).

2. Кавернит - при него има възпаление на кавернозните тела на половия член. Това заболяване може да се развие като усложнение на редица инфекциозни болести. Инфекцията може да възникне по лимфен път от съседни органи или по метастатичен път от отдалечени гнойни огнища. Тук освен болки в пениса има и затруднено уриниране.

3. Гангрена на половия член - това е фудруянтна инфекция на члена след остри възпалителни процеси в пикочния канал и препуциума. Болният има постоянна болезнена ерекция. Отделно заболяване е и спонтанната фудруянтна гангрена на Фурние. Заболелите имат силни болки в половия член. За часове се получават некротични участъци по главичката и тялото на пениса. Измененията обхващат и скротума (торбичката, в която са разположени тестисите).

Други заболявания, които могат да причинят болка, са туморите - злокачествени и доброкачествени.

Независимо от причините трябва да се търси квалифицирана консултация.