Отговаря проф. Петър Панчев, консултант на в. "24 часа" по урология от старта на здравното приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Възпалението на главичката на члена се нарича баланит, а на препуциума (който закрива главичката) - постит.

Причина са много външни и вътрешни фактори, но основна за такова възпаление е задържането на смегма (секретите от жлезите на препуциума, които се натрупват и имат белезникав цвят, като сирене). Застоялата смегма причинява възпаление, тъй като е среда за развитие на инфекция. Баланопоститите са първични или вторични.

Към първичните спадат тези, причинени от:

1. Херпес симплекс вируси - най-честите причини за тези заболявания. Инкубационният период е от 2 до 20 дни след сексуалния контакт, като инфекцията освен гениталиите засяга пикочния канал и мехура. Проявява се със зачервяване и оток на препуциума и отделяне на гнойна секреция.

2. Спирохети, анаеробни, псевдодифтерийни и фузиформени бацили, коки и др.

3. Медикаменти - при локално третиране на гланс пенис (главата на пениса) с цел предпазване от венерическа болест обикновено със спирт, одеколон, калиев перманганат, сребърен нитрат, дезодоранти и др.

4. Алергии - от редица механични, физични, химични и други въздействия.

Може да се стигне до смущение на образуване на урината от бъбреците и спонтанното й отделяне от долните пикочни пътища.

Към вторичните баланити спадат тези при диабет, гонорея, краста, сифилис и др. Така че отговорът на вашия въпрос е ясен - има алергични баланопостити. Моят съвет е да се обърнете към специалист.